Студія 3D у Луцьку друкує клапани до апаратів штучної вентиляції легень
Волинь

Студія 3D у Луцьку друкує клапани до апаратів штучної вентиляції легень

27 березня 2020, 18:46
0
1
Сподобалось?
1

Клапани до апаратів штучної вентиляції легень, каркаси для захисних масок друкують у студії 3D друку у Луцьку.

Про це повідомляє Суспільне.

Технічний директор Василь Цапюк розповів, що із початком карантину вирішили перепрофілювати своє підприємство. Замість рекламного друку виготовляють речі, що допоможуть подолати поширення коронавірусної інфекції COVID-19.

"Це є каркас під маску, яким можна закріпляти будь-який матеріал, чи спеціальний фільтрувальний матеріал, чи марлеву пов'язку і він щільно прилягає до обличчя. Безпосередньо у мене така маска, її на 2 години вистачає", – каже Василь Цапюк.

За півтори години виготовляють 8 таких каркасів. Промисловий дизайнер Юрій Лук’янчук розповідає, ідеї запозичили в італійців. Чоловіки приєдналися до Міжнародної спільноти інженерів по боротьбі із коронавірусом «Сovid-makers».

"Була запропонована ідея італійцями клапана перехідного, який під’єднується до маківки на пацієнта і подається вентилююча речовина у поєднанні із повітрям", - додає Юрій Лук’янчук.

На одному із принтерів друкується клапан до апарату штучної вентиляції легень.

У Луцьку на 3D принтері друкують клапани до апаратів штучної вентиляції легень

"У результаті, через півтори години ми маємо перехідник до апарату ШВЛ. За допомогою такої деталі до апарату штучної вентиляції легень можна підключити двох людей, - каже Юрій Лук’янчук. 

Також друкують перехідник для чотирьох людей. Наразі ці технології проходять клінічні випробування.

У студії 3dдруку також виготовляють захисні щитки для медиків.

"Нам поступило креслення польських колег по цьому щитку, ми його за один день виготовили, за один день. А сьогодні у нас є передзамовлення на 1000 щитків. І наголошу, що перевести підприємство – це змінити цільову діяльність. Ми робимо це на безоплатній основі. Ми допомагаємо на скільки ми можемо, - каже Василь Цапюк
Спершу надрукували каркас для щитка на 3d принтері і побачили, що він друкується близько трьох годин – це надто довго, каже Василь Цапюк. Знайшли інший, швидший варіант.

"Це є вже готовий робочий щиток, який можна одягнути, у ньому досить зручно, навіть із звичайними гумками. Накладка, щоб не тиснуло. Я так розумію, що працівник буде у захисному халаті і вдягаючи на голову, щоб воно бути мобільний", - зазначає Василь Цапюк.

"Захисне скло, яке частково, наголошу, частково захищає, створюючи механічний бар’єр, коли приміром пацієнт кашляє чи чхає. Захищає працівника медичного6 медсестру чи лікаря. Ці речі, які вони виготовляють, вони мають бути резервом на випадок нестачі певногом медичного обладнання. Сподіваюся, що такого не буде, що у нас буде достатньо ресурсів згідно із доказовою медициною", - підкреслює лікар-пульмонолог обласної клінічної лікарні Олег Яковенко.

Студія 3D друку надає свої вироби у лікарні області безплатно, каркаси для масок продають, щоб підтримати виробничий процес. Поки що сировини із нинішнім темпом в режимі нон-стоп їм вистачить на місяць.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися