Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

У світі почалася нова економічна криза — голова МВФ

Директорка—розпорядниця Міжнародного валютного фонду Кристаліна Георгієва оголосила, що світ увійшов у нову рецесію, тобто почалася нова економічна криза.

Про це Георгієва повідомила під час брифінгу 27 березня.

«Наразі вже зрозуміло, що ми увійшли у нову рецесію — таку ж, або навіть гіршу, ніж у 2009 році. Щоправда, ми прогнозуємо відновлення економіки у 2021 році, але за умови, що ми досягнемо успіху у подоланні коронавірусу та нам вдасться запобігти проблемам з ліквідністю та платоспроможністю», — заявила Георгієва.

Вона наголосила, що найбільшим ризиком для економіки наразі є хвиля банкрутств, що може прокотитися світом через тимчасову зупинку економіки на карантин.

Востаннє світова економічна криза наставала у 2008-2009 роках. Тоді її спровокував обвал на фондових ринках США через банкрутство декількох великих фінансових компаній та неплатоспроможності людей, які взяли іпотечні кредити.

Через крах на фондовому ринку світова економіка у 2008 році зросла на 1,8% (проти 4,3% у 2007 році), а у 2009 році економіка світу впала на 1,67%). Економіка України у 2008-2009 році також постраждала та скоротилася: у 2009 році падіння ВВП склало 14,7% (за даними Світового банку).

Напередодні про початок світової кризи повідомляв голова Організації економічного співробітництва та розвитку Анхель Гурріа. Він заявив, що коронавірус став для світової економіки більшим шоком, ніж криза 2008-2009 років.

Про ймовірний початок економічної кризи заявляла і колишня голова МВФ, а нині голова Європейського центробанку Крістін Лагард.

Пандемія коронавірусу спричинила на світових фінансових ринках паніку та кризу.

16 березня світові фондові ринки через кризу, спричинену коронавірусом, просіли  на більш ніж 12%. Ціни на нафту впали нижче  29 доларів  за барель.

Через це на біржі застосували механізм призупинки торгів акціями на 15 хвилин. Подібний механізм востаннє застосовували  12 березня, а перед цим — 9 березня.

Не заспокоїло паніку інвесторів на ринку навіть рішення Федеральної резервної системи США знизити ключову ставку  до 0-0,25%  річних (це має стимулювати економічну активність та здешевити кредити у США).

12 березня найбільші фондові індекси США «просіли» на понад 7%, а за підсумками торгів падіння акцій стало  найбільшим з 1987 року.

19 березня ціни на нафту  впали до 17-річного мінімуму.