$ 39.6 € 42.28 zł 9.77
+7° Київ +7° Варшава +12° Вашингтон

МВФ офіційно оголосив про початок рецесії

Олег Бесараб 27 Березня 2020 19:23
МВФ офіційно оголосив про початок рецесії

Директор-розпорядник МВФ Крісталіна Георгієва заявила, що світова економіка вже знаходиться у стані рецесії. За підсумками року її обсяг скоротиться.

Про це Крісталіна Георгієва заявила за результатами зустрічі керівного органу МВФ – Міжнародного валютно-фінансового комітету, на якій обговорювався безпрецедентний виклик, поставлений перед світом коронавірусом.

Ми переоцінили перспективи зростання на 2020 та 2021 роки. Зараз зрозуміло, що ми вступили до рецесії - такої само важкої або навіть гіршої, ніж у 2009 році. Ми відновимо зростання у 2021 році - насправді можливе навіть значне прискорення, але тільки якщо нам вдасться стримати вірус - скрізь - і запобігти, щоб проблеми з ліквідністю не стали проблемою платоспроможності.

Крісталіна Георгієва,

Директор-розпорядник МВФ


Георгієва зазначила, що головне занепокоєння у Фонду викликає наслідки для світової економіки її раптової та тривалої зупинки, що несе це ризик хвилі банкрутств та звільнень.

Раніше МВФ переглянув прогноз для світової економіки через коронавірус, очікуючи скорочення китайської економіки на 0,4% і світової – на 0,1%.

Також глава Фонду попереджала, що світовій спільноті необхідно готуватися до несприятливого сценарію розвитку епідемії коронавірусу COVID-19 і не очікувати швидкої ліквідації його наслідків для глобальної економіки.

Один з найбільших у світі інвестиційних банків Goldman Sachs прогнозує зниження світового ВВП у 2020 році на 1%.