false

Компанія «АТБ-Маркет» оприлюднила на своєму сайті офіційні листи постачальників продукції в адресу компанії із зазначенням їх відпускних цін, а також опублікувала зведену інформацію про динаміку цін на низку товарних позицій у категорії «овочі і фрукти» — саме вони в останні тижні із введенням загальнонаціонального карантину сильно подорожчали в роздрібі.

Компанія зробила такий крок в рамках протидії необґрунтованому підвищенню цін виробників і постачальників. Поряд з іншими торговими мережами як NOVUS, Ашан, METRO Cash&CarryUkraine, Сільпо, BILLA, VARUS, ЕКО маркет, Велика Кишеня, Велмарт мережа АТБ піддавалася звинуваченнями в необґрунтованому підвищенні цін. Згодом Антимонопольний комітет України ініціював розслідування обґрунтованості підвищення цін.

Генеральний директор мережі «АТБ» Борис Марков в ефірі програми «Право на владу» заявив, що перевірки АМКУ дозволять побачити обґрунтування підвищення цін, а також допоможуть покупцям розібратися, хто насправді винен у підвищенні цін на полицях супермаркетів.

Відео дня

«Ми дуже вдячні, що АМКУ оперативно зреагував на таке стрімке підвищення цін. Ми надамо всю необхідну документацію, всі первинні документи, всі дані по листуванню з нашими постачальниками. Не сумніваюся, що найближчим часом при повній і об'єктивній перевірці Антимонопольний комітет переконається, що основне подорожчання відбувається унаслідок переоцінки продукції з боку постачальників. Ми максимально відкриті і максимально прозорі в нашій роботі. І не сумніваюся, що АМКУ підтвердить те, що я зараз говорю», — сказав Борис Марков.

false

Він пообіцяв, що мережа АТБ буде оприлюднювати дані по відпускних цінах постачальників і виробників: «Ми прийняли принципове рішення: з завтрашнього дня ми починаємо розміщувати всю цю інформацію у ЗМІ, у себе на сайті. Будемо підтверджувати всю цю інформацію первинними документами. Країна повинна знати своїх героїв, особливо в такий складний час як зараз. Ми хочемо, щоб кожен, кого цікавить це питання, кожен хто намагається маніпулювати цією темою, міг розібратися, міг вникнути і міг побачити реальний розмір збільшення відпускних цін з боку постачальників».

Як випливає з матеріалів про динаміку закупівельних цін, які оприлюднила сьогодні АТБ, найбільш приголомшливе зростання цін в «борщовому наборі» на капусту, цибулю та моркву. Наприклад, окремі постачальники підвищили відпускну ціну капусти на 132-150%, а середня ціна зросла на 106%.

Ціна цибулі у деяких постачальників злетіла на 117-121%, а середнє збільшення ціни склало понад 93%.

false

Зростання відпускних цін у окремих виробників моркви — від 70% до 114%, а середній приріст ціни склав 81,15%. Картопля і буряк червоний також подорожчали у виробників, але менш помітно, ніж попередні позиції. Зростання ціни картоплі у виробників зафіксоване від 25% до 58%, а середнє збільшення ціни становить 45,33%. На буряки першого сорту ціни піднялися в середньому 71,16%, а у деяких виробників зафіксована зміна ціни від 84% до понад 127%. Основні причини підвищення відпускних цін, які назвали виробники у своїх листах з ціновими пропозиціями для АТБ, — високий рівень відходів після сезонного зберігання.

Середня відпускна ціна лимонів, як випливає з оприлюднених мережею АТБ даних, у постачальників зросла в середньому лише на 37,19%, а перебої з поставками виникли через закриття експорту лимонів Туреччиною для забезпечення внутрішніх потреб країни та триразовим зростанням обсягу споживання лимонів в Україні з моменту запровадження національного карантину.

«Хотів поділитися останнім прикладом за останні два дні. — розповів напередодні в ефірі «Право на владу» керівник АТБ " Борис Марков, — Нам надійшла інформація від найбільших виробників яєць про планове підвищення цін на 18%. Безумовно, ми не приймаємо ці націнки. Сьогодні ми брали участь у селекторній нараді з керівником антимонопольного комітету, з заступником міністра економіки та задали пряме запитання: «Що нам робити в тому випадку, якщо у нас немає можливості придбати товар за справедливою ціною? Залишатися без товару або купувати за завищеною ціною?». Ми отримали єдину розумну відповідь, і ту, яку ми підтримуємо: ми проводимо всі методи тиску, домовленостей і переговорів з нашими постачальниками, щоб стабілізувати ціни і отримати справедливу ринкову ціну», — розповів керівник АТБ.

false

У своєму прес-релізі компанія «АТБ» заявила, що буде переглядати доцільність подальшого співробітництва з постачальниками, які необґрунтовано щоразу завищують ціни, а інформація про такі факти і компанії буде оприлюднена публічно.