Ситуація з ринком праці в Україні на карантині: які професії найбільш затребувані

20:33, 27 марта 2020
У 2020 році буде спостерігатися дефіцит кадрів в розмірі 164 тис. осіб.
Ситуація з ринком праці в Україні на карантині: які професії найбільш затребувані
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Після оприлюднення Держстатом даних щодо рівня зайнятості та безробіття у 2019 році, не забарилися й прогнозні показники ринку праці на 2020 р. від експертів, передає Департамент з питань економічного розвитку та ціноутворення апарату ФПУ.

На тлі пандемії коронавірусної інфекції, прогнози тенденцій ринку праці, як і реальний економічний стан, набувають істотних змін. Фактор COVID-19 стає ключовим.

Так, за результатами здійсненого прогнозу, передбачається, що у 2020 році кількість вакансій, зареєстрованих у державній службі зайнятості, становитиме 1246 тис., що на 8% більше, ніж у 2019 році. Кількість зареєстрованих безробітних становитиме 1082 тис. осіб, що на 6% більше ніж у 2019 році.

У 2020 році буде спостерігатися дефіцит кадрів в розмірі 164 тис. осіб.

За видами економічної діяльності переважатиме потреба у кадрах у: промисловості (26%); торгівлі (17%); сільському господарстві (14%); освіті (8%), транспорті (7%); охороні здоров’я (6%); тимчасовому розміщенні й організації харчування (3%); діяльності у сфері адміністративного та допоміжного обслуговування (3%).

В умовах економічних викликів, внаслідок пандемії коронавірусної інфекції COVID-19, прогнози. Як і реальний економічний стан, набувають змін.

Наприклад, у Китаї  зареєстровано 442,47 млн. зайнятого населення. За час спалаху епідемії у січні-лютому близько 4,7 млн осіб було звільнено. Отже, за цей період близько 1,06% китайців залишилися безробітними.

В українських реаліях, за даними видання Українська правда, транспонуючи статистику КНР на Україну, із 12,5 млн зареєстрованих працівників найближчим часом ризикує втратити роботу близько 132 тис. українців.

Зі іншими прогнозами, через закриття підприємств в умовах розвитку запровадження стану надзвичайної ситуації є припущення, що від 170 тисяч до півмільйона українців знаходяться під загрозою звільнення. Найбільший ризик – у неофіційно працевлаштованих осіб.

Також основну частку безробітних можуть скласти працівники готельно-ресторанного сектору, туристичних компаній, тощо в зв’язку з їх банкрутством за час карантину.

Натомість, в зв’язку з внесенням 25 березня 2020 р. змін до постанови КМУ від 11.03.202 № 211 є надія на відновлення аграрного сектору економіки. Адже відповідним рішенням під час карантину дозволили роботу сільськогосподарським підприємствам, ветеринарним клінікам та зоомагазинам.

Так, карантинні заходи відтепер не стосуються оптової торгівлі харчовими продуктами, продажу насіння і матеріалів для посадки, продажу пестицидів, добрив, агрохімікатів, продажу корму для тварин, діяльності медиків і ветеринарів, продажу ветеринарних препаратів.

Також знімаються обмеження на пасажирські перевезення, які здійснюються з метою забезпечення суб’єктами господарювання власних виробничих потреб (за умови забезпечення водіїв і пасажирів на час таких перевезень засобами індивідуального захисту, а також за умови дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів).

Раніше «Судово-юридична газета» інформувала, що українці масово повертаються додому.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді