Церква і карантин на Рівненщині: ходити чи не ходити?

7232 0

Ми у соцмережах:

Церква і карантин на Рівненщині: ходити чи не ходити?

Донедавна у Рівному найбільшим головним болем влади були храми — чи не єдине місце великого скупчення людей, яке залишилось у місті. Найгірше, що більшість прихожан – це люди похилого віку, а, як відомо, ця категорія найбільш чутлива до вірусу. Щоб хоч трохи згладити проблему, двічі на тиждень комунальники спеціальним розчином дезінфікують п’ять найбільших храмів Рівного. З часом більшість християнських конфесій почали практикувати дистанційні богослужіння.

 Служба онлайн, а сповідь - коли зручно

Отці Православної церкви України запевняють, що першими на загрозу поширення коронавірусу відреагували навіть не вони, а самі прихожани. Ще у перший тиждень введення у дію карантину в Покровському та Свято-Воскресенському соборах Рівного кількість прихожан на недільному богослужінні значно скоротилася. Пізніше у Києві відбулося засідання Священного синоду, після якого видав розпорядження архієпископ Рівненський та Острозький ПЦУ Іларіон.

Якщо раніше священники закликали усіх масово ходити до церкви, то тепер прихожанам, що хворіють або бояться захворіти, рекомендують залишатися вдома. Владика наголошує, що в цьому випадку обмеження у відвідуванні богослужінь буде подвигом заради ближнього, а не слабкістю, оскільки це жертва заради ближніх, їхнього життя і здоров’я. Усі недільні богослужіння будуть транслюватися по телебаченню, а про безпеку тих, хто прийде на молебень, обіцяють подбати.

- Завжди у час Великого посту було багато сповідників, - розповідає прес-секретар Рівненської єпархії ПЦУ Василь Рудніцький. - Тому в Покровському та Свято-Воскресенському соборах є черговий священник. Кожен, хто хоче посповідатися та причаститися, може зробити це тоді, коли йому зручно. На цей випадок там є усе необхідне. Є практика, коли в особливих випадках отця викликають додому. Це усе було зроблено для того, щоб мінімізувати скупчення людей. Коли влада ввела заборону, що не може більше 10 людей бути в храмі, то ми гадали як це втілити. Однак воно вирішилося самостійно, бо люди стали менше приходити. Буває, що під час служби прихожани стоять на вулиці.

Хоч у двох соборах Рівного чергують касири, проте з’явилася практика подачі записок за здоров’я онлайн. Спочатку це була одноразова акція митрополії у Києві, але в цю суботу, 28 березня, ПЦУ планує цю практику повторити. Цікаво, що рівненські прихожани, які знають номер мобільного телефону свого священика, надсилають їм записки дистанційно.

Молебні перериває поліція


Кардинально інший підхід застосовує УПЦ, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом. До слова, їхніх храмів на Рівненщині на порядок більше, ніж ПЦУ. У зв’язку з впровадженням карантину священники Московського патріархату, як їх називають в народі, закликають, навпаки, частіше приходити до храму на сповідь, євхаристії та соборування.

Достатнім захистом від коронавірусу в МП вважають постійну санітарну обробку іконних рамок та інших місць, до яких під час молебню доторкаються люди. Такий підхід зрозумілий не усім. Наприклад, у неділю до Свято-Георгіївське подвор’я, що діє на вулиці Соборній, перехожі викликали поліцію. Адже їх обурило, що у храмі на службі перебувала велика кількість старших людей.

Секретар Рівненської єпархії УПЦ (МП) Олександр Єгоров говорить, що випадки, коли службу в їхніх храмах переривали представники поліції, були й в інших церквах області:

 

- Після оголошення карантину стала відчутна напруга між різними конфесіями. Адже в одних прихожан мало, а у нас – багато. Не здивуюся, коли з’ясується, що поліцію викликали не наші прихожани. Однак це неправильно, не потрібно піддаватися паніці, а треба ставитися одне до одного із співчуттям. Наприклад, я служу в Здолбунові, храм у нас величенький. Однак в неділю під час служби поліція до нас приїздила кілька разів. Я ділився з правоохоронцями своїми міркуваннями. Знаю, що на подвор’ї у Рівному не всі прихожани були у храмі. Є люди, які мерзли на вулиці, але від служби Божої відмовлятися не хотіли. Треба розуміти, що люди йдуть до храмів, щоб втамувати свою духовну спрагу. Ось подивіться, ТЦ «Епіцентр» працює, там велетенські черги, більше сотні осіб персоналу. Незважаючи на це, у Рівному всі вимагають закрити церкви. Перше, що має бути відкрито, то це храм, а не торговий центр. Церкви були відкриті для людей в усі часи. Деякі храми на Рівненщині були побудовані людьми як дяка Богу, що страшна недуга відступала від населених пунктів.

Отці УПЦ (МП) зараз масово практикують здійснення протикоронавірусних хресних ходів на автомобілях та окроплення меж міст святою водою. Зокрема, такі обряди уже здійснювалися у Рівному та Корці.

 

Змінили формат, закривши Будинки молитви

Попереджувальні заходи вплинули й на протестантів, а коли карантин посилили, то представники Української церкви християн віри євангельської одразу оголосили про закриття усіх Будинків молитви не лише в Рівному, але й області.

Однак, за словами ректора Рівненської духовної семінарії Олександра Третяка, служба не припинилася, вона просто змінила формат:

- Як тільки вийшли перші рекомендації місцевої влади, то наші церкви мобілізувалися. Тобто у неділю богослужіння для прихожан проводилося протягом дня у кілька потоків. Набагато важче це було зробити там, де прихожан більше тисячі. Такі Будинки молитви діють у Рівному в районі Червоних Гір, Басового Кута, Ювілейному та на вулиці Уласа Самчука. Однак коли вийшли рекомендації, що не можуть збиратися разом більше 10 людей, то було вирішено припинити зібрання у Будинках молитви. Це рішення було передано по всій Рівненщині. Взамін цьому організовано онлайн-служіння. Скажу, що на базі багатьох церков у нас таке вже діяло. В першу чергу, це було зроблено, щоб попіклуватися про людей похилого віку. Зараз просто онлайн-трансляції стали масовішими. Більше того, у наших церквах діє система малих домашніх груп з вивчення Святого Слова. Відповідно, для нас не склало жодних проблем організувати системне вивчення Божого Слова вдома. Якщо усе це підсумувати, то стає ясно, що богослужіння у нас ніколи не припинялося. Воно просто змінило форму.

Собор на набережній

У двох греко-католицьких громадах в Рівному – соборі святого Миколая (над річкою по вулиці Гоголя) та дерев’яній каплиці святого Юрія (на Північному, вулиця Євгена Коновальця) - досі тривають богослужіння. Однак після оголошення карантину на них збирається небагато прихожан.

Як розповів отець Євген Остапенко, у них є готовність закрити храми, якщо на Рівненщині люди почнуть масового хворіти на коронавірус:

- Якщо раніше в неділю у нас в соборі на першій службі було 300 осіб, то цю відвідало всього 30. На другу службу приходило 150, то тепер було 15. Це говорить, що наші прихожани свідомі щодо можливої загрози. Перед службами у неділю в нас була зроблена дезінфекція храму: спиртовим розчином були протерті лавки та інші місця, до яких люди можуть торкатися руками. Під час святого причастя у нас після кожного прихожанина дезінфікується ложка. Якщо у нашому краї будуть хворі на коронавірус, то перейдемо на онлайн-трансляцію.

Богдан СЛОНЕЦЬ.


ПОВІДОМЛЯЙТЕ СВОЇ НОВИНИ В РЕДАКЦІЮ "РІВНЕ ВЕЧІРНЄ": Тел./Viber/Telegram: +380673625686

Читайте також