fbpx

Рівненська область першою прийняла програму протидії коронавірусній інфекції

Діліться інформацією з друзями:

Пандемія – саме так охарактеризувала епідемію з вірусом COVID-19 Всесвітня організація охорони здоров’я. Понад 60 тисяч інфікованих лише в країнах ЄС, сотні міст закриті на карантин, і вже є підтверджені випадки коронавірусу в Україні. Про загрози, заборони та готовність області до протидії небезпечній інфекції журналістка «7 днів» спілкувалася з головою Рівненської ОДА Віталієм Ковалем.

Бізнес готовий допомагати у боротьбі з коронавірусом

– На сьогодні Україна і Рівненщина, зокрема, стоїть перед новим викликом – загрозою, яку несе коронавірус. Чи готова область до боротьби з ним?

– Ще з 14 березня наша область працює в режимі 24/7. Щоб постійно контролювати ситуацію, створили при ОДА цілодобовий оперативний штаб. Кожні 12 годин ми із заступниками змінюємо один одного на чергуванні. На постійному зв’язку і оперативні районні штаби.

Також безперервно працює гаряча лінія – 0 800 500 078. Оператори колцентру надають всю необхідну інформацію щодо протидії коронавірусу. А важливі повідомлення, що потребують перевірки та втручання, передаються на опрацювання відповідним службам. Загалом, із початку роботи колцентру, від 14 березня, надійшло понад 1500 телефонних звернень.

У двох інфекційних лікарнях, в Сарнах і Рівному, облаштовані бази для госпіталізації громадян з підозрою на коронавірус: підготовлено 417 ліжок та 63 місця в інфекційних боксах. Понад 600 медпрацівників можуть бути залучені для надання медичної допомоги населенню в осередках спалаху COVID-19.

Всі ці заклади охорони здоров’я мають необхідний запас засобів індивідуального захисту та дезінфікуючих розчинів. Крім того, на Рівненщину надійшли 260 тисяч медичних масок з держрезерву, 2 апарати для штучної вентиляції легень портативні та інше медичне обладнання, яке ми розподілили серед 105 державних і комунальних медзакладів області.

Разом з тим, я особисто зустрівся з виробниками продукції та представниками продуктових мереж регіону. Для безпеки громадян домовилися про контроль якості продукції і ціну на неї, дезінфекцію торгових площ і всього обладнання магазинів. Також провів зустріч і з підприємцями області. Соціально відповідальний бізнес фінансово готовий допомагати у боротьбі з коронавірусом.

Палати інтенсивної терапії тепер з  відповідним обладнанням

– Чи виділила область кошти на боротьбу з коронавірусом?

– Рівненська область – одна з перших, яка прийняла програму протидії коронавірусу. На цю програму ми передбачили майже 100 мільйонів гривень, з яких 29 мільйонів уже виділили на сесії Рівненської обласної ради. Ці кошти спрямуємо на першочергові засоби і потреби для боротьби з пандемією.

Основні напрямки програми – забезпечити медичних працівників засобами індивідуального захисту, палати інтенсивної терапії – відповідним обладнанням, а заклади охорони здоров’я області – дезінфікуючими засобами. Серед пріоритетів і надання кваліфікованої медичної допомоги, функціонування закладів для обсервації, проведення обстеження населення на грип і коронавірус та інформування громадян задля недопущення поширення COVID-19.

– Які обмежувальні заходи щодо протидії коронавірусу ввели в області?

– Ми працюємо на випередження і, аби коронавірусна інфекція не поширювалися, ввели низку обмежувальних заходів. Заборонили роботу речових та продуктових ринків, точок продажу іноземних товарів, розважальних, торгових та торгово-розважальних центрів, ресторанів і кафе, кальян-клубів, басейнів, лазень, саун, тренажерних зал, фітнес-центрів, бібліотек. Виняток становлять лише аптеки, продуктові магазини, супермаркети і АЗС. Обмежили і масові зібрання до 10 осіб.

– Уряд виніс постанову про заборону залізничних, авіа- та автобусних міжміських та міжобласних пасажирських перевезень. Чи готова до цього Рівненщина?

– Так, уряд прийняв таку постанову. Документ забороняє з 18 березня по 3 квітня: регулярні та нерегулярні перевезення пасажирів автомобільним транспортом у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні. Обмежується і кількість пасажирів на міських маршрутах – не більше як 10 чоловік. В усіх видах внутрішніх сполучень заборонено перевезення пасажирів залізничним транспортом. Такі ж заходи ми запровадили в області.



Для бізнесу ввели «податкові канікули»

– Якщо закрито фактично все, як за таких умов виживати бізнесу?

– На час карантину Верховна Рада України з 1 березня по 30 квітня звільнила бізнес від перевірок, пені та сплати ЄСВ. Відтак, для бізнесу ввели «податкові канікули» – зняли покарання за несвоєчасне подання звітності, скасували податок на комерційну нерухомість і землю. Також з 1 березня по 31 травня звільнили бізнес від основних штрафів і пені за порушення податкового законодавства.

– На яку підтримку можуть розраховувати звичайні громадяни?

– Громадянам з підозрою на коронавірус оплатять лікарняні. Розмір соцвиплат залежить від страхового стажу та середньої зарплати працівника. Фінансова допомога виплачується від шостого дня тимчасової втрати працездатності і до повного видужання. Якщо у працівника захворіла дитина віком до 14 років, Фонд соціального страхування України компенсує заробіток батьків, який вони втратили під час лікування. Також уряд доплачуватиме по 1000 гривень всім, у кого розмір пенсії менший за 5000 гривень.

Не панікуйте, будьте свідомими

– Що у такі непевні часи ви скажете жителям області?

– Як радять лікарі, найкращий спосіб вберегти себе від коронавірусу – залишитися вдома і без потреби не виходити на вулицю. В разі виникнення симптомів вірусної інфекції, повідомте сімейного лікаря. Він вирішить: чи потрібна ізоляція або госпіталізація. Але якщо у вас температура вища ніж 38 і важко дихати – одразу викликайте швидку. Якщо коронавірус підтвердиться, лікарі знають чіткий алгоритм дій. Крім того, дотримуйтесь елементарних засобів особистої гігієни. Частіше мийте руки, дезінфікуйте приміщення і робочі місця, менше виходьте на вулицю, дотримуйтесь дистанції між людьми – 1,5-2 метри.

Не забувайте і про людей похилого віку. Вони найбільш вразливі до інфікування COVID-19. Кожному із нас нескладно зробити маленьку, але вкрай важливу справу для літніх сусідів, особливо одиноких. Елементарно, якщо збираєтесь у магазин – запропонуйте їм купити продукти, ліки чи товари першої необхідності. Вони потребують нашої допомоги.

Не панікуйте, будьте свідомими і, звичайно ж, не хворійте!

Спілкувалася Олена ІВАНЮК

 

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»