fbpx

Рівняни вітають істориків з професійним святом, історики ж діляться своїми роздумами

Діліться інформацією з друзями:

Сьогодні, 28 березня, суспільство відзначає як Міжнародний День історика. У цей день рівняни в соцмережах активно вітають істориків з професійним святом. 

Директор Рівненського обласного краєзнавчого музею Олександр Булига на своїй сторінці у Фейсбуці привітав колег з нагоди свята та поділився своїми роздумами стосовно значення праці істориків:

Минувшина – це круговерть подій, які дослідник викладає як пазли, використовуючи різноманітні джерела та напрацювання своїх попередників. Історичне дослідження – це концепція, порівняння, переосмислення того, що відбулось з позиції сучасності. Безумовно, це і оцінка минулого, бачення дослідника, яке не повинне вимагати від учасників історичного процесу сучасного мислення. Історик осягає події досліджуваного часу, аналізуючи їх витоки, причини, перебіг, результати та наслідки.

Історія – це те, що вже не можна змінити, водночас, це не щось застигле. Вона потребує постійного вивчення, відкриття невідомих сторінок людської діяльності, розуміння того, що вже відбулось. Сакралізація, міфологізація та легендаризація історичного процесу роблять минуле недоторканим, яке не потребує осмислення, представляє його без критичного аналізу. Також історичні процеси не можуть бути монополізовані єдиним баченням. У науковому світі підтримку та наслідування отримують найбільш аргументовані думки, концепції, теорії. Критично розглянуті, вони стають надбанням не лише вузького історіографічного спадку, але й широкого загалу та суспільної ідеї.

Праця історика схожа до роботи митця. Подібно до того, як скульптор відтинає у брилі каменю усе зайве, так і дослідник минулого накопичуючи джерельний та історіографічний матеріал, критично опрацьовує зібране та залишає лише те, що об’єктивно представляє досліджувану тему, порівнює, аналізує, сумнівається, припускає, висловлює власну думку та дає оцінку.

І ще одне важливе для того, хто «пірнає» в глибочінь минулих епох. Щоб з достоїнством підняти на поверхню віднайдені скарби – необхідно пам’ятати, що працюючи в «підводному» історичному світі, можна наштовхнутись на хижих мешканців, які використовують у своїй роботі, ті засоби, що не природні для даного середовища. Історичний простір вимагає праці лише за допомогою відповідного інструментарію, використання іншого, наприклад юридичного арсеналу, закономірно приведе дослідника до спотворення історичного процесу. Дослідження, основою яких є політичні, ідеологічні, конфесійні, корпоративні чинники, що не базуються на науковості, історичності, об’єктивності не можуть правдиво та достовірно представити процеси життєдіяльності людського суспільства.

Важливим є відправна точка історика, площина та контекст у яких він розглядає історичні факти, події, процеси чи справи окремих осіб та людських колективів. Також неприпустимо підлаштовувати минуле під сучасність, намагаючись пояснити положення, що існує попередніми реаліями, якщо для цього немає відповідних причин. Історія це море, що бере свій початок з маленького струмка, який впадає в гирло річки і надалі стає частиною морських хвиль. Проходячи різноманітні етапи, процеси минулого відбуваються у взаємозв’язку та певній закономірності, таким чином творячи сьогодення.

Історики не переписують історію, вони її реконструюють. Будь-яке відтворення може мати неточності, навіть помилки, які не допускають ті, хто користується працею лиш своїх попередників як незаперечною істиною, не розвиваючи історичні напрацювання. Фаховий підхід, розгляд проблем під різними кутами зору, аргументована відповідь на всі питання, що постають перед дослідником, об’єктивне визнання ним результатів здійсненого та окреслення шляхів подальшої праці – запорука успіху мандрів у царстві музи історії Кліо.

Колектив газети “7 днів” приєднується до вітань людей, які присвятили своє життя історичній науці.

Ми щиро дякуємо вам за щоденну копітку працю, що допомагає відтворювати події минулого, встановлювати важливі факти сьогодення, щоб нащадки отримали достовірну інформацію про наше реальне життя. 

Ваш професійний підхід до справи, наполегливість та несамовите бажання докопотися до істини сприяють розвитку духовності, підвищенню рівня освіченості та утвердженню гуманістичних ідей нашого суспільства.

Щиро бажаємо вам успіхів, нових відкриттів, унікальних фактів і знахідок, а ще домислів і припущень, захоплюючих подорожей по сторінкам минулих років!

 

Постійно бути в курсі новин Вам допоможе Telegram-канал газети «7 днів»