Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 274 днів. За цей час ми опублікували 23472 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

Будинок у місті Новояворівську Львівської області став першим, де зробили енергомодернізацію за пілотним проєктом «Перші ластівки», профінансованим за ґрантами ЄС та уряду Німеччини.

Роботи коштували 4,1 мільйона гривень. Ґрант покрив 70% від загальної вартості, тобто майже три мільйона.

Фото: eefund.org.ua

До модернізації будинок споживав забагато тепла через пошкодження та відсутність теплоізоляції зовнішніх стін; тепловтрати через вікна та зовнішні двері; відсутність термоізоляції інженерних систем.

«Шлях до модернізації будинку був досить нелегким, бо спілкування зі співвласниками завжди потребує часу і переконливих аргументів… Багато часу і сил було використано для того, щоб пояснити і вислухати співвласників будинку, десь переконати і показати на власному прикладі, що енергомодернізація принесе нам спільну вигоду», – розповідає Галина Джулай, управителька ОСББ.

В результаті клас енергоефективності будівлі змінився з найнижчого G до Е. Базове споживання енергії до модернізації становило 224 кВт*год/м2, а після енергії знизилося до 121 кВт*год/м2 – на 46%.

Зокрема, споживання системи опалення скоротилося на 50%, а викиди СО2 – на 25%.

Фото: eefund.org.ua

До впровадження проєкту «Перші ластівки» було відібрано 15 ОСББ з усієї України. Наразі 11 із них продовжили роботу в проєкті.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button