Хліб в Україні може подорожчати на 20% через зростання цін на пшеницю

Хліб в Україні може подорожчати на 20% через зростання цін на пшеницю

Виробники хліба виступають за обмеження на експорт зернової продукції

Хліб в Україні може подорожчати на 20% через зростання цін на пшеницю
Фото: lori.ru

Виробники хліба та борошна попереджають про підвищення цін на хлібобулочні вироби на 15-20%, обумовлене зростанням вартості продовольчої пшениці, та закликають уряд тимчасово обмежити експорт зернової продукції. Про це повідомляє Всеукраїнська асоціація пекарів у своєму зверненні до президента та уряду.

«Через зростання попиту на зовнішніх ринках та через сезонні фактори збільшуються ціни на продовольчу пшеницю. Приміром, лише за останні десять днів середня ціна на пшеницю другого і третього класу зросла на 400-500 грн за тонну», – йдеться в листі.

Зазначається, що здорожчання пшениці найближчим часом призведе до зростання цін на борошно всіх сортів та відповідне підвищення цін на хліб для громадян. Окрім того, Асоціація фіксує зростанні попиту на хліб та хлібобулочні вироби в роздрібній мережі на 30-40%.

Виробники наголошують на необхідності збереження поточного рівня цін.

«Одним зі способів це зробити ми бачимо запровадження тимчасового обмеження на експорт зернової продукції продовольчої групи в обсягах, які необхідні для забезпечення потреб внутрішнього ринку на період очікуваної тривалості карантинних заходів», – сказано в зверненні.

Нагадаємо: Антимонопольний комітет (АМКУ) фіксує зростання роздрібних цін у деяких регіонах та торговельних мережах на продукти першої необхідності. Зокрема, на 60% подорожчала картопля, вдвічі піднялися ціни на цибулю та моркву, ціни на гречану крупу зросли більше ніж на 50%, на пшоно – на 24%, на цукор –на 16%.

Проєкт використовує файли cookie сервісів Mind. Це необхідно для його нормальної роботи та аналізу трафіку.ДетальнішеДобре, зрозуміло