Добре чи ні: біля Ужгороду висадили алею з червоного дуба (ФОТО)

28.03.2020 22:00 171 1
Добре чи ні: біля Ужгороду висадили алею з червоного дуба (ФОТО)

Як повідомило Закарпатське ОУЛМГ було висаджено понад 350 саджанців лісових культур. Саджанці надали лісівники. До акції міг долучитися будь хто, хто вболіває за екологію. Довжина пішохідної дубової алеї парку становить майже 1 км, вона закладена на вулиці Зеленій, в селі Оноківці.

Проте, як відомо, дуб червоний - це інвазійна рослина, яка поширюється як амброзія.

"Серед рослин в Україні за різними оцінками налічують від 600 до 800 чужорідних видів, що скаладає до 14 % рослинного світу; із них близько 50 видів є небезпечними інвазійними." - ДЖЕРЕЛО

Як вони впливають?

Інвазійні види трансформують цілі екосистеми та роблять їх бідними на біорізноманіття, витісняючи природні види. Частина їх є видами-трансформерами, які не просто витісняють один чи два природні конкуренти, а й своєю життєдіяльністю змінюють умови довкілля (наприклад, деякі рослини мають здатність змінювати хімічний склад ґрунту). Нові умови приваблюють інші нехарактерні види, і в результаті змінюється вся екосистема.

Відомими прикладами інвазійних рослин в Україні є: борщівник, золотарник канадський, клен американський, дуб червоний, амброзія, ваточник сирійський, маслинка вузьколиста.

Найбільш яскраві представники чужорідих порід у лісах – це червоний дуб (Quercus rubra), акація біла (Robinia pseudoacacia). Для прикладу, в сусідній Польщі обидві ці дервні породи визнані інвазійними, і там проводять заходи з їхнього знищення та недопущення поширення. А в нас лісгоспи цілеспрямовано насаджують ці дерева. Посаджений молодняк стає деревостаном і активно розмножується, формуючи другий ярус на сусідніх ділянках, які були природніми та де не було посадки. З часом і на цих ділянках формуються монокультурні ліси із інтродуцентів, а колишніх природних лісів більше не буде.

Нагадуємо, Хороший настрій гарантовано: священик забув вимкнути відеофільтри під час молитви (ВІДЕО) Читайте також: Пожежа: у Мукачеві вкотре загорівся торговий павільйон (ФОТО)
Будьте в курсі з “ПЕРШИЙ.com.ua”– підписуйтесь на наш канал в Telegram, а також сторінку в Instagram
Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 1

далибора

29 бер. 2020 р., 14:42
а что, лесники ни черта не соображают!?!