COVID-19: МОЗ оновив стандарт надання медичної допомоги (ВІДЕО)

Фото Укрінформ

Стандарт надання медичної допомоги хворим на COVID-19 оновили. Також визначений алгоритм для виявлення коронавірусної хвороби, надання екстреної медичної допомоги, правила застосування засобів індивідуального захисту, правила догляду за хворим у домашніх умовах, критерії для госпіталізації.

Про це повідомив заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар України Віктор Ляшко, інформує Урядовий портал.

За його словами, також створена експертна група з провідних професорів і клініцистів, які будуть розглядати всі передові методи лікування, що використовуються у світі, та рекомендувати використовувати їх на території України у випадках, коли варіантів у порятунку життя хворому не буде існувати.

“Ми передбачаємо впровадження клінічного сортування, тобто госпіталізувати до лікарень хворих тяжкого і середнього ступенів перебігу хвороби. Всі інші повинні лікуватися в амбулаторних умовах і вдома під наглядом і медико-санітарних спостережень. Для цього ми рекомендуємо посилити центр первинної медико-санітарної допомоги, долучити фахівців інших спеціальностей, оскільки тільки медик може прийняти рішення щодо критеріїв госпіталізації і необхідність перебування хворого в стаціонарі чи продовжити лікування на дому”, – наголосив Ляшко.

Головний санлікар повідомив, що ВООЗ випустила оновлення щодо механізмів передачі коронавірусної хвороби. Організація не змінює свою позицію, шляхи передачі хвороби залишаються такими, як і були – крапельний та контактний.

“Ми повинні спрямовувати всі зусилля на запобігання виникнення хвороби саме через крапельний механізм передачі. Всіх закликаю дотримуватись карантину, оскільки всі дослідження говорять, що умови самоізоляції, чисті руки та встановлена відстань контакту з хворим – це основні заходи профілактики і основні речі, які впливають на стримання епідемії і поширення захворюваності в світі”, – наголосив Ляшко.

Раніше стало відомо, що МОЗ працює над тим, щоб збільшити кількість медичних працівників, які надаватимуть допомогу хворим на СОVID-19.

Прямой эфир