1. Новини Закарпаття
  2. >

На Закарпатті діє унікальний гейзер мінеральної води (ФОТО, ВІДЕО)

29.03.2020 19:36 0 Суспільство

Єдиний в Україні гейзер мінеральної води знаходиться в селі Вучкове Міжгірського району Закарпаття - в урочищі Петровець на березі однойменного гірського потоку.

Вода червоного забарвлення виривається із земних глибин на висоту 4-6 метрів, інформує Басейнове управління водних ресурсів р.Тиса.

Визначити приблизний час викиду можна за характерним звуком, періодичність залежить від пори року та погоди. Вода у гейзері солона, насичена залізом та кальцієм, корисна та цілюща. ЇЇ можна пити прямо з-під струменю. А подібних йому в Україні немає.

За розповідями лісівників, раніше природний фонтан вистрілював потужним потоком заввишки 5-7 м 4 рази на добу. Вода була дуже гаряча і солона як ропа. Краї гейзера були покриті соляними відкладеннями. Все змінилося в 90-і роки XX в. Один із інвесторів мав намір викупити земельну ділянку в урочищі Петровець для будівництва великого оздоровчого комплексу. Вода з гейзера повинна була йти в купелі санаторію. Інвестори взялися за спорудження та відведення води й порушили водотік гейзера. Вода перестала бити з нього з постійною черговістю, а «пішла» в трубу. Зараз, щоб дочекатися появи гейзеру, потрібно чекати 2 години. Затрачений час вартий того, аби побачити це диво у Карпатах.

Знайти природне диво легко за допомогою туристичних вказівників. Та й місцеві завжди радо покажуть дорогу. Отож вперед до гейзеру –  одного з див карпатської природи.



Нагадаємо про гіпотезу із соцмереж: єверсія, що Атлантида - це Карпати (ФОТО)

Читайте на ГК:На Закарпатті викрито брата вбивці, який намагався переправити чоловіка через кордон (ФОТО)
Читайте на ГК:На Закарпаття йде холод з дощами і снігом
Читайте на ГК:“Наші жінки навіть штучному інтелекту мозок винесуть”: як закарпатка з Siri спілкувалася (ВІДЕО)
Цей матеріал також доступний на таких мовах:Російська