На розгляді в Комітеті Верховної Ради з питань інтеграції України в ЄС зараз знаходяться відразу два законопроекти – №3097 та №3097-1, які припускають десятикратне відшкодування споживачеві за неправильне нарахування комунальних послуг.

Законопроектами пропонується внести поправки до чинних законів з метою захисту споживачів перед постачальниками комунальних послуг – «Про житлово-комунальні послуги» і «Про захист прав споживачів».

рахунки за ЖКГ, скріншот з відео
рахунки за ЖКГ, скріншот з відео


Документи – №3097, і №3097-1 – пропонують ввести компенсацію споживачеві в десятикратному розмірі, якщо він зможе у судовому або позасудовому порядку аргументувати, що та вартість, яка зазначена в отриманих ними платежах, завищена або нарахована з порушенням умов договору або закону. Компенсація буде нараховуватися в десятикратному розмірі від повної вартості, нарахованої з порушенням умов договору для оплати споживачем, пише «Євроінтеграційний дайджест».

Борги за комуналку, Домофонд
Борги за комуналку, Домофонд

Популярні новини зараз
Часу залишилось обмаль: треба встигнути зробити це з трудовими книжками Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Один день – 1 гривня: "Київстар" підказав як користуватися послугами майже задарма Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

У проекті №3097-1 закладено ще два нововведення: припинити нарахування і сплату пені в разі несвоєчасної оплати житлокомпослуг і ввести мораторій на примусове виселення з житла, його стягнення, припинення надання послуг. Останній пункт, все ж, має виняток. Норма не повинна поширюватися на боржників, чия сім'я має середньомісячний сукупний дохід в розрахунку на місяць за попередній рік не менше п'ятикратного розміру прожиткового мінімуму для сім'ї.

За інформацією Держстату, загальна заборгованість українців за житлово-комунальні послуги та енергоресурси тільки в період 2015–2019 років зросла в 4,2 рази – з 12,4 млрд грн до 52,1 млрд грн.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, раніше Як оплатити комуналку не виходячи з дому — два простих способи, записуємо

Як повідомляє портал «Знай.ua» Компенсують комунальні послуги через коронавіруса? Українцям змінять тарифи під час карантину

Також «Знай.ua» писав, що Що буде з субсидіями і заборгованістю під час карантину – у Мінсоцполітики звернулися до пенсіонерів