fbpx

Півонії можна пересаджувати і весною. Корисні поради, як правильно це зробити, щоб ваші півонії цвіли довго і пишно

Часто можна бачити, що в одних господарів півонія цвіте довго і пишно, а в інших ні. Вся справа в догляді за цією рослиною. Півонія дуже чутлива до пересаджування, тому цей процес треба робити правильно.

Вважається, що ідеальним варіантом пересаджування півонії є початок вересня. В цей час рослина активно відрощує відростки, які можна буде згодом пересадити на нове місце. Але можна пересаджувати і весною. У цілому технологія весняної посадки півоній мало чим відрізняється від осінньої. Посадкову яму можна викопати заздалегідь, щоб грунт встиг трохи осісти. Але деякі квітникарі роблять це і в день посадки.

Що потрібно зробити

Верхню частину рослини зріжте, залишивши на поверхні сантиметрів 10 стебла. Землю навколо куща півонії підкопайте та добре полийте водою. Викопуйте кущі наступного дня за допомогою вил, бо лопатою можна пошкодити корені, тоді квітка може довго хворіти або навіть пропасти.

Після викопування очистьте корінь від ґрунту, а якщо кислотність ґрунту висока, промийте його в розчині марганцівки. Але при весняному викопуванні, півонії прибирати землю з коріння не потрібно, а краще викопати її з найбільшою грудкою землі.

Розмістіть корені півонії всередині посадкової ямки, полийте її та присипте землею. Рослина повинна рости трішки нижче рівня землі у неглибокій ямці, де буде збиратись дощова або поливальна вода. Гілки та бруньки рослини не заглиблюйте сильно в землю, а лише на 5-7 сантиметрів.

В перший місяць кущі півонії будуть хворіти, тому максимально потрібно приділити їм увагу: регулярно поливайте, розпушуйте навколо куща ґрунт, а коли рослина піде в ріст, підгорніть її та підв’яжіть до опори.

Перший час півонії потрібно поливати щодня, щоб вони швидше вкоренилися. В іншому догляд такий же, як і при осінній посадці. І хоча вважається, що “весняні” піони можуть дещо відставати в рості від посаджених у вересні, але при своєчасному поливі, підгодівлі і прополюванні ви зможете виростити прекрасні і здорові кущі.

І ще кілька секретів:

Садіть інші рослини на відстані 20 та більше сантиметрів від півонії. Рослини повинні бути нижчі за розміром та квітами ніж кущ півонії, щоб не затуляли її.

Не садіть інші квіти поміж кущами півонії. На одній клумбі садіть тільки один сорт півонії.

Якщо вам сподобалися поради, поділіться ними з друзями!

Фото ілюстративне.

You cannot copy content of this page