Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Справа Шеремета: суд залишив під вартою підозрюваного Антоненка до кінця червня

Печерський суд залишив під вартою до 1 червня підозрюваного в організації вбивства журналіста Павла Шеремета Андрія Антоненка.

Про це передає журналістка hromadske із приміщення суду, зазначивши, що засідання проходило у закритому режимі, у зв’язку з карантинними заходами.

Прокурор у справі Сергій Зузак наголошував на ризиках втечі, тиску на свідків, експертів, спотворення речових доказів тощо, тому просив продовжити тримання під вартою. За словами прокурора, ще потрібно провести додаткові слідчі дії та отримати результати близько 20 експертиз.

Адвокати підозрюваного, Станіслав Кулик та Дмитро Круговий, заявили, що оскаржуватимуть продовження тримання під вартою. Вони просили звільнити з-під варти Антоненка. Вони наголошували на тому, що ризики недоведені, а підозра необґрунтована. Також вони зазначили, що у висновку експерта за 2016 рік зазначено, що зріст чоловіка на відео закладання вибухівки 170 см, а Антоненко вищий на 10 см.

Адвокат Антоненка Станіслав Кулик у коментарі hromadske зазначив, що вони не отримували постанову про необхідність проведення експертизи із застосуванням поліграфу. Також захисник зазначив, що жодних слідчих дій наразі з Антоненком не проводять.

«Він сидить собі там і до нього лише адвокати ходять. Була проведена експертиза зросту, яка також встановила, що він 180 см, я там був присутній. Зараз же вони посилаються лише на отримання висновків якихось експертиз», — сказав Кулик.

За словами адвоката, підозрюваний дуже сумує за своєю родиною, не визнає причетності до злочину і сподівається на справедливе правосуддя.

Прокурор пояснив, що за висновками іншої експертизи зріст збігається, а висновок ще однієї, за 2020 рік, вказав, що встановити зріст людини під час ходьби — неможливо.

Сам Антоненко переконував, що не має відношення до цього злочину і просив звільнити його з-під варти.

Нагадаємо, 2 квітня суд продовжив нічний домашній арешт підозрюваній Яні Дугарь, а 1 квітня залишив під вартою до 31 травня Юлію Кузьменко.

За даними слідства, Андрій Антоненко створив організацію і керуючись націоналістичними та расовими поглядами вирішив організувати вбивство журналіста Павла Шеремета, долучивши до цього інших підозрюваних — Яну Дугарь та Юлію Кузьменко. Підозрювані та адвокати заявили, що з Яною Дугарь Андрій Антоненко не був знайомий, а у ніч перед вбивством Павла Шеремета нібито був вдома. Також слідство встановило, що Антоненко 18 липня 2016 року зустрічався з чоловіком підозрюваної Кузьменко Петром Кіяном. Зустріч тривала до першої ночі. Сам Антоненко у коментарі hromadske підтвердив знайомство з Кіяном, однак сказав, що не пам’ятає, чи була така зустріч.

14 грудня 2019 року суд взяв під варту підозрюваного у справі Шеремета Андрія Антоненка. Потім суд продовжував тримання під вартою Антоненку. У разі доведення вини Андрію Антоненку загрожує до 15 років або довічне позбавлення волі.

Нагадаємо:

  • 12 грудня глава МВС України Арсен Аваков заявив про затримання фігурантів у справі Шеремета.
  • Згодом поліція дала брифінг, правоохоронці назвали п'ятьох підозрюваних у справі щодо вбивства журналіста Павла Шеремета. Це військова медсестра Яна Дугарь, дитячий хірург в Охматдиті Юлія Кузьменко, музикант і доброволець Андрій Антоненко та подружжя ветеранів війни на Донбасі Інни та Владислава Грищенків, відомих за прізвиськами «Пума» і «Буча».
  • Офіційно про підозри повідомили тільки першим трьом. 13 грудня суд обрав їм запобіжні заходи: Дугарь відправили під цілодобовий арешт, а Кузьменко й Антоненка — під варту. Грищенкам не оголосили офіційних підозр у справі Шеремета, оскільки наразі вони фігурують лише як особи, які можуть володіти певною інформацією.
  • Слідство вважає, що організатором убивства Шеремета був Антоненко. Начебто захопившись радикальними націоналістичними настроями, він вирішив створити організоване збройне угруповання, щоб вчинити вбивство Павла Шеремета. Антоненко долучив до групи Юлію Кузьменко та Яну Дугарь.

Журналіст Павло Шеремет загинув 20 липня 2016-го о 7:45 ранку внаслідок вибуху машини. Він їхав на ранковий ефір своєї програми. Розслідування убивства Шеремета високопосадовці публічно називали «справою честі», утім понад 3,5 роки попри численні експертизи, допити понад 1000 осіб, вилучення відео з камер спостереження обсягом понад 150 терабайтів, у справі про вбивство Шеремета не було жодного офіційного підозрюваного.