Молоде, але таке, що вже встигло полюбитися українцям свято – День вишиванки – відзначають сьогодні. Черкащани продовжують вбиратись в національний одяг та ділитися світлинами та цікавими історіями.

Вже традиційно міський голова Анатолій Бондаренко фотографується гуртом із усіма працівниками міської ради.

blank

Депутат Черкаської міської ради “батьківщинівець” Юрій Тренкін вважає, що краси має бути багато, а тому закликає: “Українські традиції – одні з найкрасивіших в світі. Одягайте свої вишиванки і нехай весь світ побачить, яка прекрасна наша Україна і її символи!”

blank

Депутатка обласної ради, письменниця Валентина Коваленко подякувала черкаським майстриням Олександрі Теліженко і Ользі Мартиновій за “природню насолоду – ходити у створених ними вишиванках”.

blank

Працівниця пресслужби черкаської мерії Світлана Пичугіна похизувалась вишитою свекрухою вишиванкою.

“Пам’ятаю, з якою гордістю ми їхали з друзями у Крим відпочивати на синьо-жовтій машині, з вікна якої розвивався наш державний прапор. Це був останній рік, коли Крим ще був офіційно українським. Хотілося б, щоб національне вбрання, патріотизм і надалі залишалися для усіх українців не формальністю, а внутрішнім переконанням і необхідністю. А ось цю гарну вишиту сорочку зробила для мене мама мого чоловіка Лимаренко Оксана Дмитрівна, народна майстриня з Канівського району”, – написала Світлана.

blank

Зворушливими спогадами про хрестини синочка поділилась речниця патрульної поліції Черкащини Зоя Вовк:

“У серпні 2009 року я хрестила свого синочка. Церкву обирала за покликом із середини, знаєте… буває, що тягне до місця, де почуваєш себе вільно і спокійно. Таким місцем для мене є Мотронинський монастир — не забута козацько-повстанська обитель на Чигиринщині. Відповідно, одразу ж в уявленні був і образ моєї дитини на Хрестинах. Це однозначно вишиванка. Маніжки вишила бабуся, пошили сорочку й шаровари. Відтак, із Хрестом та хрестиком червоно-чорними нитками, ми заклали в сина генетичний код українця”.

blank

Традиційно не пропускає жодного Дня вишиванки мер Умані Олександр Цебрій.

blank

Сам носить, та закликає працівників шанувати національний стрій директор “ТОВ НВФ “Урожай” Олександр Воскобойнік. Його заклик вже підтримали речниця БФ “МХП – Громаді” Наталія Каузак та громадська діячка Наталія Старікова.

blank

blank

blank

Заступник очільника управління обласної освіти Валерій Данилевський нагадав, як вишиванка об’єднала черкащан із школярами з буремного Сходу:

“У 2014-му році Черкащина взяла на себе зобов’язання відбудувати дві школи у звільненому від орків Слов’янську та Лисичанську. На заклик голови ОДА Ю.Ткаченка, освітяни зібрали кілька тон обладнання, українських книг, зошитів, підручників, кулькових ручок і всього іншого, що було вкрай потрібне для колективів і учнів відбудованих шкіл. Будівельники працювали практично і вдень, і вночі. Вже наприкінці вересня діти Сходу отримали змогу відвідувати катітальновідремонтовані рідні школи. Делегація Черкащан, яка відвідала з дружнім візитом обидві школи, превезла зібрану допомогу, інші гостинці. Але найбільше здивувало наших колег із Сходу те, що практично всі члени нашої делегації були вдягнуті у вишиванки. У їхньому розумінні вишиванка це одяг для концертних програм, але на повсякдень вона зовсім не підходить. Одна учителька захоплено вигукнула: “Боже, вам усім так пасують вишиванки! Таке враження, що ви всі у них народилися!” 

blank

blank

Не лише вишиванками, але й вишитими… медичними масками похизувалися у ТОВ “Черкасиенергозбут”.

blank

blank

blank

А от у обласному управлінні лісового та мисливського господарства Черкащини триває карантин. Тому лісівники згадують минулорічне свято, що збіглось із Всеукраїнським семінаром-нарадою для лісівничих прессекретарів.

blank

“Головне, щоб візерунок своєї долі ви вишивали разом із правильною людиною, яка прагне тих же символів і вірить в ті ж обереги, що й ви”, – вважає головний інспектор Черкас Станіслав Коломієць, і хвалиться дружиною у вишиванці від знаної черкаської майстрині Олександри Теліженко.

blank

Директорка обласного будинку вчителя Світлана Панченко на роботу ходить, як на свято.

blank

Спогадами про український вишиваний Донбас ділиться речник обласного управління ДСНС Констянтин Проценко:

“Кажуть Донбас це край шахтарів, сплав культур в якому важко відшукати притаманну нагорному кряжу виключно шахтарську вишивку. Але мій Донбас інший. На бабусиних світлинах, вишиванки сяють зорями, зігрівають сонцем та дивними візерунками, на них живуть закодовані побажання добра та щастя. На жаль, я не пам’ятаю самих сорочок, але добре пам’ятаю українську пісню, що лилася понад подвір’ям літніми вечорами, тихо сповнювала кімнати будинку взимку, коли за столом збиралася велика родина. І вже навряд чи забуду тепло бабусиних рук, аромат її волосся і тепло вишитої сорочки на її грудях, до яких вона притуляла мене у хвилини дитячих трагедій вселенського маштабу”.

blank

blank

blank

Канівський священик та військовий капелан Володимир Червонніков теж сьогодні одягнув вишиванку.

blank

Традиційно у колективах підприємств та організацій сьогодні роблять спільні фото.

Служба автомобільних доріг у Черкаській області

blank

Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА

blank

А в департаменті освіти Черкаської міської ради вигадали… мультяшного кота Черкаса, і сьогодні навіть котик у вишиванці.

blank