НАЗК перевірятиме декларації високопосадовців за новим Порядком

10:41, 22 мая 2020
Відтепер Національне агентство порівнюватиме вартість задекларованих активів із їх ринковою ціною.
НАЗК перевірятиме декларації високопосадовців за новим Порядком
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Національне агентство з питань запобігання корупції повідомило, що розпочинає перевірку декларацій високопосадовців за новим Порядком. Інформацію оприлюднили у прес-службі НАЗК.

«Відтепер НАЗК порівнюватиме вартість задекларованих активів із їх ринковою ціною; у разі появи нової інформації проводитиме повну перевірку декларації повторно; перевірятиме, чи отримані суб’єктом декларування подарунки не перевищують граничні суми тощо.

Ці та інші зміни передбачені новим Порядком проведення контролю.

1 червня, коли закінчиться період для подання декларацій за 2019 рік, НАЗК застосує систему автоматизованого логічного та арифметичного контролю для визначення декларацій із найбільшими ризиками», — повідомили у НАЗК.

Зазначається, що у першу чергу перевірятимуть декларації Президентів України, Прем’єр-міністрів та міністрів.  

Зміни, передбачені новим Порядком проведення контролю:

  • визначені конкретні дії уповноваженої особи НАЗК під час перевірки;
  • визначений спосіб проведення кожної зі складових перевірки: зокрема, вартість задекларованих активів порівнюватиметься із їх ринковою ціною або аналогічних активів;
  • у разі появи нової інформації НАЗК проводитиме повну перевірку декларації повторно;
  • перевірятиметься дотримання суб’єктом декларування обмежень щодо отримання подарунків, а також обмежень, встановлених після припинення діяльності суб’єкта декларування;
  • передбачена перевірка на встановлення ознак необґрунтованості набуття активів;
  • на проведення повної перевірки передбачено до 120 календарних днів; за крайньої необхідності строк може бути продовжено на щонайбільше 60 днів;
  • протягом 10 робочих днів з дня закінчення терміну перевірки уповноважена особа НАЗК зобов’язана підготувати довідку за результатами проведення повної перевірки та оприлюднити її на офіційному веб-сайті НАЗК.

Новий Порядок проведення контролю дозволить оновленому НАЗК перевіряти декларації високопосадовців у більш ефективний та технологічний спосіб.

Проведення повних перевірок декларацій – це інструмент забезпечення доброчесності державної служби та виявлення тих осіб, які використовують державні посади для власного збагачення, а не для добробуту громадян.

У НАЗК також додали, що раніше для початку та затвердження результатів проведення повної перевірки декларацій НАЗК як колегіальний орган мало провести засідання і прийняти відповідне рішення. Зміни до Закону України «Про запобігання корупції» у жовтні 2019 року позбавили НАЗК статусу колегіального органу, а отже, попередній порядок перевірки декларацій не міг бути застосований на практиці. Таким чином, НАЗК розробило, а Мін’юст погодив новий порядок.

Раніше «Судово-юридична газета» інформувала, чи потрібно декларувати нерухомість, яка знаходиться на окупованих територіях. 

Також ми писали, як заповнити декларацію при отриманні іноземного доходу.

Окрім того, ми повідомляли, чи потрібно декларувати службові авто

Додамо, що НАЗК роз’яснило особливості декларування транспортних засобів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва