ОСТАННІ НОВИНИ

Тести на антитіла до COVID-19: кому робитимуть у Львові, скільки чекати, ціна

Наталя Дуляба

|

Віднині, 25 травня, у Львові почали робити імуноферментний аналіз (ІФА) – тест, який визначає, чи є в організмі людини антитіла до коронавірусу. Першими таке тестування безкоштовно пройдуть медики лікарень, потім – працівники комунальних підприємств. Втім здати аналіз ІФА зможуть й всі охочі львів’яни, але вже на платній основі. Про це повідомив міський голова Львова Андрій Садовий, передає Львівський портал.

 

Тести на антитіла до COVID-19 безкоштовно у Львові робитимуть медикам та людям, що забезпечують життєдіяльність міста: працівникам комунальних підприємств, водіям громадського транспорту, поліцейським та іншим.

Дослідження вже почали робити на базі лікарні швидкої медичної допомоги, що на вул. Миколайчука. Найближчим часом такі тести також проводитимуть й лабораторії, які досі виконували ПЛР-тести. На те, щоб отримати результат імуноферментного аналізу, потрібна доба.

«Ми вирішили іти тією дорогою, якою ідуть успішні країни світу, і робити тести на антитіла – імуноферментний аналіз. Тестуємо наших лікарів. Почали це робити у нашій лікарні швидкої допомоги, від завтра (26 травня, – ред) будемо тестувати медиків у 1-ій міській лікарні. Також я збиратиму всіх керівників лабораторій міста, щоби ми могли почати таку велику хвилю тестувань по місту. Що це дає? По-перше, ми зрозуміємо, чи людина вже перехворіла, адже багато хто міг перенести коронавірус, навіть не знаючи цього. По-друге, ми побачимо, яка резистентність, чи є антитіла, скільки їх є. І по-третє, ми чітко порахуємо тих людей, які мають бути на суворому карантині, для яких інфекція може бути критичною», – розповів Андрій Садовий.

За його словами, собівартість аналізу на антитіла до COVID-19 зараз становить близько 60 гривень. Однак місто не може забезпечити безкоштовні тестування всіх охочих. Львів’яни, які захочуть пройти ІФА-тест, зможуть зробити це у лабораторіях на платній основі.

«Для медиків ІФА-тест буде безоплатним. Я думаю, що безкоштовним він має бути й для тих людей, які забезпечують життєдіяльність міста: працівники комунальних підприємств, поліцейські, військові… Також ми продумуємо можливість безоплатного тестування для людей старшого віку. Про тестування тих, хто працює, напевне, мають подбати працедавці. Потрібно розуміти, якщо ми купуємо кожну реагент-систему, то не можемо усім робити тести безоплатно. Нам просто бюджету міста на це не вистачить», – зауважив мер.

Скільки буде коштувати тест на антитіла до коронавірусу у державних лабораторіях, наразі ще не відомо. Втім вочевидь вартість все одно буде нижчою, аніж у приватних лабораторіях. До прикладу, ПЛР-тести, за даними міського голови, у приватників коштують близько 2000 гривень.

Зазначимо, що аналіз на виявлення антитіл до COVID-19 – це ще один механізм для масового тестування у Львові. Він не скасовує проведення ПЛР-тестів.

Перші тестування на антитіла до коронавірусу запустили в Одеській і Сумській областях. Україна може стати п’ятою країною у світі, де буде запущена масова ІФА-діагностика для виявлення антитіл до коронавірусу COVID-19. Наразі такі тестування відбуваються у Німеччині та США.

Нагадаємо, коронавірусом заразилися вже 1360 мешканців Львівщині, понад 60% із них – львів’яни. COVID-19 забрав життя 40 людей.

Попри те, що Львів входить у трійку міст України, де проводять найбільше ПЛР-тестувань, у лабораторіях виник справжній ажіотаж. Лише в обласному лабораторному центрі на черзі «стоять» близько 2500 біоматеріалів, які не встигли дослідити. Пацієнтам доводиться тижнями чекати на результати ПЛР-тестів. Детальніше про це читайте у статі Львівського порталу «Черга по діагноз. Чому на результати ПЛР-тестів у Львові доводиться чекати тижнями».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *