$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+12° Київ +5° Варшава +25° Вашингтон
Куди податися влітку: туристичні дивовижі України

Куди податися влітку: туристичні дивовижі України

25 Травня 2020 16:11

Літня пора – час відпусток, вражень і нових подорожей. У нашій добірці ми зібрали топ родзинок української рекреації, загадкові та неповторні острівці єднання з природою. Кращі локації для відпочинку і натхнення, що послужать прекрасною альтернативою класичним відпусткам на морському узбережжі.

Трикратський заповідник


Посеред сухого українського степу на Миколаївщині розкинувся справжній зелений оазис – Трикратський ліс або як його іще називають - «Лабіринт». Цю місцину живої природи було створено людиною, спочатку у вигляді паркового насадження. Авторство належить місцевому дворянину графові Віктору Скаржинському, який у 19 столітті розбив парк в околицях селища Трикрати.



Створити такий розкішний та гігантський живий куточок в степах коштувало чималих зусиль. «Лабіринтом» територію прозвали тому, що в ній багато заплутаних алей, стежок, містків. Окрасою лісу служать фонтани і кам'яні пороги. Він складається з декількох «тематичних» частин, кожна з яких символізує околишні краєвиди.



Особливою окрасою Трикратів вважаються столітні дуби-велетні, з неосяжними стволами і могутніми кронами. У віддалених куточках лісу можна зустріти бізонів, оленів, косуль, ланей, фазанів, сірих чапель, диких качок і гусей. В наші дні землі Трикратського лісу охоплюють 247 гектарів, вважаються заповідною зоною і охороняються державою.


Скельний монастир над Дністром


Над крутим схилом Дністра біля селища Лядова Вінницької області підноситься Усікновенський скельний чоловічий монастир. Це одна з перших православних святинь, яку заснував преподобний Антоній Печерський (Київський) понад тисячу років тому, 1013 року.



Сьогодні це діючий чоловічий монастир, де ченці здійснюють безперервну молитву Господеві за порятунок всього світу. У народі його називають Українським Афоном. Також на території храму проводяться реставраційні роботи.



Це досконале і витончене архітектурне творіння людини вважається одним з чудес у Вінницькій області. Відвідати монастир буде цікаво не тільки тим, хто шанує духовну спадщину великих християнських подвижників, але і любителям красот Поділля. Зі скельної тераси святині відкривається мальовнича панорама берегів Дністра і навколишніх селищ.


Блакитна лагуна Карпат


В гущавині Карпатських гір на річці Люта біля селища Чорноголова, Закарпатської області, ховається мальовничий куточок дикої природи – бірюзове озеро. Кришталево прозору заводь утворив водоспад, який б'є гірською водою між двох скель.



Це озеро не глибоке, всього три метри, але прохолодне, в ньому водиться багато риби і можна плавати. Швидкоплинний скельний водоспад не дає лагуні прогріватися і навіть у спекотну літню пору там завжди свіже повітря і приємна на дотик водна гладь.



Блакитна лагуна – ідеальне місце для усамітненого відпочинку або романтичного побачення з пейзажами тихого райського куточка серед Карпатських гір.


Урочище «Кам'яне село»


Містичну назву «Кам'яне село» носить геологічний заказник біля Олевська, Житомирської області. Він являє собою скупчення величезних кам'яних валунів, покритих густим зеленим мохом, на території Замисловицького лісництва.



Історія цього краю сягає в глибину століть. За однією з версій, валуни мають льодовикове походження і вік понад 20 тисяч років. За іншою гіпотезою, камені є залишками древніх повністю зниклих гір в результаті впливу льодовиків. Ще одна версія говорить про те, що ці породи є частиною Українського кристалічного щита і з'явилися тут в результаті природного руйнування старовинних гір.



Ця таємнича місцевість оповита багатьма легендами. Нібито тут у давнину стояло багате село. Одного разу до нього забрів бідний мандрівник і попросив хліба у заможного господаря. Багач відмахнувся, відмовивши у допомозі. Мандрівником виявився сам Господь, який вийшовши з села, обернувся і воно закам'яніло. А на одному з валунів, де відпочивав Бог, залишився слід від босої ноги. Цікаво, що деякі камені зовні нагадують сільські хати, один з них схожий на церкву.


Вилкове і Нульовий кілометр Дунаю


Місто на воді в Одеській області Вилкове – незвичайне явище для України. Замість вулиць, доріг і звичної твердої поверхні під ногами тут кругом вода, особливо в тій частині містечка, що прилягає до самого Дунаю. Люди переміщаються на човнах по каналах шириною в кілька метрів. Або по викладених з дерева численних містках, переходах і доріжках.



Вилкове стоїть в дельті Дунаю і по воді можна дістатися до місця, де річка впадає у Чорне море. Тут погляду туристів відкривається панорама дунайських пейзажів, острівців і дикої річкової природи. На своєму шляху можна зустріти цілі колони пеліканів і лебедів.



У місцевості, де змішуються потоки річкової та морської води, постійно намивається пісок на сушу. Там встановлено символічний знак – Нульовий кілометр Дунаю. Місцеві жителі називають цю ділянку землі місцем, «де починається Україна» і «наймолодшою ​​сушею».




Подільські Товтри


Національний природний парк «Подільські Товтри» - це унікальна за своєю природою заповідна і рекреаційна зона Хмельницької області. Товтрами називають гірський кряж, який утворився не в результаті тектонічних зсувів і процесів, а завдяки життєдіяльності живих організмів – водоростей, устриць, коралів.



Всього в парку 160 товтр і по геологічній структурі аналогів в світі їм не існує. Це найбільший український парк, площею понад 260 тисяч гектарів. Спільною особливістю Подільських Товтр є те, що західний схил у них дуже крутий, а східний – пологий. Особливою прикрасою Товтр служать глибокі каньйони, утворені водами Дністра, і скельні пейзажі.



Культурна цінність Подільських Товтр – 19 пам'яток археології, понад 300 історико-архітектурних об'єктів, 129 природоохоронних культур. Тут знаходиться безліч ландшафтних, ботанічних, геологічних, ентомологічних заказників загальнонаціонального і місцевого значень. Багато представників флори і фауни парку занесені до Червоної книги України та Європи. Туристам пропонуються численні піші, авто і водні маршрути по раритетних місцях Подільських Товтр.


Клеванський Тунель Кохання


Тунель Кохання в селищі Клевань Рівненської області – це історія одного дивного перевтілення. У радянські часи вздовж залізничної дороги, що з'єднує місцевий Оржівський деревообробний завод із селищем Клевань, були густо висаджені дерева.



Поїзд, що проходив по полотну щодня, з часом обрамив гілки, що ростуть уздовж полотна, за своєю формою. Так і утворилася жива арка з дерев, зовні схожа на тунель. У теплу пору року, з появою першої зелені і до розквіту золотої осені це місце перетворюється у дивовижно витончену природну окрасу.



Арка нагадує вічнозелені лабіринти і сади з «Аліси в країні чудес». Вона стала символом романтики і закоханих пар. Завдяки своїй надзвичайній і природній красі Клеванський Тунель став відомим далеко за межами України.