Гучні обговорення висадки кущиків ялівцю під будівлею столичної мерії, що вже буквально увійшло в історію під кодовою назвою "туї на Хрещатику", й досі не вщухають. Сотні киян засипають соцмережі постами ганьби міській владі і озеленювачам, обурюючись "потворній заміні" колишніх алей каштанів, що завжди були символом Києва. На шалений потік скарг сьогодні відреагував і мер столиці Віталій Кличко, зазначивши, що це тимчасові "прикраси" і вже за рік їх замінять справжні каштани, що висадять після завершення масштабної реконструкції Хрещатика. І, як виявилося, разом цим з бюджету міста "втечуть" десятки мільйонів. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Віталій Кличко - фото Знай.ua
Віталій Кличко - фото Знай.ua

Хвиля обурень не згасає: "Епоха Черновецького продовжується?"

На це "зелене" оновлення відреагували і нардепи.

"Благоустрій Хрещатика перейшло в нову фазу. Після королівства каштанів другої половини ХХ століття, на початку XIX, ми плавно перейшли в епоху майже суцільного асфальту. Впродовж останнього десятиріччя все спроби нової хвилі озеленення закінчилися провалом. Нові каштани не росли, старі повільно вмирали, гроші з бюджету зникли, асфальт переміг. 2 роки тому на Хрещатику 36 "бомбили" десятками різних дерев, щоб експериментально перевірити, хто з них зможе вижити і потенційно прикрасити Хрещатик. Експеримент є доволі успішним – більшість виглядає соковитими і живими і зараз. Та, схоже, що влада столиці ретельно досліджувала результати експерименту і вибрала переможця, який за гроші Києва вже зайняв вільні місця уздовж Хрещатика. Як з липи, каштана, кленового, граба, тополі та інших, вибрати, знають тільки в КМДА – чи буде колись вулиця в тіні, питання поки риторичне", – зазначає народний депутат України Андрій Осадчук.

Популярні новини зараз
Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Хрещатик - фото зі сторінки Фейсбук Андрія Осадчука
Хрещатик - фото зі сторінки Фейсбук Андрія Осадчука

А в соцмережах й досі не стихають гучні обговорення.

"Епоха Черновецького продовжується? Якщо важко знайти агронома, спеціаліста по каштанам в сільгоспакадемії, засадіть Хрещатик фініковими пальмами, продавайте фініки, а за виручені кошти випишіть агронома з Кіпру...", – пише автор одного із дописів киянин Валерій Мик Жмак.

Величезний "куш" з бюджету: лише розробка проекту обійшлася у 18 млн

На незгасний "вибух" негативних відгуків нарешті відреагував і міський голова, і в.о. генерального директора "Київзеленбуду".

"Розпорядженням КМДА від 06.03.2018 № 346 "Київавтодор" визнано замовником робіт з капремонту, а самим проектом передбачено висаджування нових дерев. Безпосередні роботи заплановано на 2021 році. Тож висаджувати крупномірні каштани менш, ніж за рік до ремонту, а потім їх пересаджувати є авантюрним рішенням – вони погано переживають пересаджування. Проте, й лунки пустувати у центрі міста не повинні, тож КП УЗН Шевченківського району вирішили висадити ялівці, які виділяють більше фітонцидів та чудово піддаються пересаджуванню. Наступного року буде капітальний ремонт Хрещатика, який враховуватиме всі вимоги – як щодо умов і можливості догляду за деревами, так і вимоги щодо якості самих саджанців", – зазначає в.о. генерального директора КО "Київзеленбуд" Олексій Король.

Окремим питанням цю тему обговорив і мер Києва Віталій Кличко в ході прес-брифінгу, що відбувся сьогодні 25 травня в КМДА. Як відзначив голова КМДА, реконструкція головної вулиці міста передбачатиме і облаштування стаціонарної системи поливу, а лунки дерев будуть захищені від потрапляння небезпечних реагентів.

"Таке рішення – тимчасове. Наступного року ми плануємо реконструкцію Хрещатика. Її не робили багато років, тільки оновлювали асфальт. Тому цього року висаджувати крупномірні дерева не мало сенсу. А ялівець перед початком ремонту пересадять у парки та сквери міста. Ми створимо умови, щоб у кожній лунці – а їх від Бессарабської до Європейської площі 249 – росли, а не чахли, дерева", – наголосив Віталій Кличко.

І, схоже, це масштабне оновлення за фінансовими витратами легко переплюне скандальну закупівлю "підставних" італійських каштанів, яку кияни пам'ятають й досі.

Знай.ua вдалося з'ясувати, що лише проектна розробка майбутньої реконструкції коштуватиме понад 18 млн грн. Згідно з інформацією на сайті Prozorro, серед запропонованих тендерних пропозицій із проведення "Робіт з розробки проектно-кошторисної документації по об’єкту: "Капітальний ремонт вул. Хрещатик у Печерському та Шевченківському районах м. Києва"" були і значно дешевші варіанти.

І, як виявилося, відповідно до умов підписаного договору, майже 683 тис грн мали бути виплачені до кінця 2019 року.

Частина цих коштів була переведена майже під Новий рік – 26 грудня.

Аби дізнатися, скільки коштуватиме повний спектр робіт та закупівля нових дерев, передбачених для висадження на головній вулиці міста, ми відправимо офіційні запити до столичної мерії.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.