22.04.2020 року я опублікувала на сайті ІА «Корупція інфо» новину із заголовком «Карантин на два роки! Шмигаль шокував українців заявою. Три режими». 27 травня 2020 року до керівника ІА «Корупція інфо», Разумовського Дмитра Олександровича, на Фейсбук прийшло сповіщення, що цю новину відповідний експерт організації «VoxCheck», яка функціонує на території України, помітив як новину з фальшивим заголовком.
Фахівці із «VoxCheck» заявили, що це неправда, карантин триватиме не два роки, і дали відповідні пояснення: на сайті «VoxCheck» було опубліковано матеріал, у якому пояснено, що «два роки триватиме не карантин, а можуть існувати деякі обмеження, однак жодних рішень поки нема». За основу «VoxCheck» взяли інтерв’ю прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, де він ніби-то казав, що карантинні обмеження «можуть» існувати. Цікаво, що стаття від «VoxCheck» не має конкретного автора, зазначено, що її написав «колектив авторів». Компанія «VoxCheck» отримала від Фейсбука право перевіряти новини на фейки і помічати їх як фейки.
22 квітня на сайті «РБК-Україна» вийшло інтерв’ю Дениса Шмигаля. З-поміж іншого Шмигаль заявив, що Україні можливо доведеться жити у мовах боротьби з коронавірусом та відповідних обмежень найближчі два роки. Так це висвітлює «VoxCheck»: «Ряд ЗМІ підхопили цю тезу, супроводжуючи свої новини хибними заголовками на кшталт: «Карантин на два роки! Шмигаль шокував українців заявою. Три режими». Далі фахівці із «VoxCheck» самі пояснюють, що, «насправді» мав на увазі Денис Шмигаль, і чому наш заголовок є хибним. Вони заявляють, що прем’єр-міністр: «імовірно, посилається на заяву голови німецького інституту Роберта Коха про те, що пандемія коронавірусу може тривати два роки, а також на коментарх Чжана Венхонга, голови шанхайської групи клінічних експертів з Covid-19, що «цілком нормально, коли вірус приходить і йде, і це триває один-два роки». Далі «VoxCheck» пояснюють, про які обмеження говорив Шмигаль: «Під потенційними обмеженнями, прем’єр мав на увазі можливе введення масочного режиму, карантинних обмежень в окремих населених пунктах, соціального дистанціювання та правил дезінфекції. Він вказує, що через загрозу нових хвиль поширення вірусу, окремі урядові заходи по боротьбі з захворюванням будуть продовжувати здійснюватися і ті чи інші обмеження можуть зніматися чи вводитися залежно від ситуації». Тобто все-таки вони вважають, що Шмигаль мав на увазі введення карантину. Ключовим словом у їхніх поясненнях є «можуть», тобто «VoxCheck» стверджують, що прем’єр-міністр не стверджував, а лише допускав такі заходи.
https://voxukraine.org/uk/fejk-karantin-v-ukrayini-trivatime-2-roki/?fbclid=IwAR13m2lFtzu3BoRyxCCfbsXPAPuJ6KrmB3zR2vmgBicfO-PF9dRxAmPg9d0
Я заперечую точність оцінки з наступних причин і вважаю дії «VoxCheck» цензурою, направленою на порушення моїх прав та прав ІА “Корупція інфо”. Для цього є наступні причини:
● В інтерв’ю «РБК-Україна» Д. Шмигаль не говорив, що можливо, доведеться жити в умовах боротьби з коронавірусом, натомість в мові прем’єра прослідковуються ствердні вислови: «Загалом світ в цьому році коронавірус не здолає, і нам у будь-якому випадку прийдеться жити в умовах вже нового світу і нових соціальних обмежень. Наприклад, ризико-орієнтованих умов, коли будемо вводити карантинні обмеження в окремих містах, селах чи областях”, – сказав Шмигаль. І продовжив: «В умовах боротьби з коронавірусом. ВООЗ передбачає, і ми з цим погоджуємося, що наступні два роки ми будемо жити в умовах протистояння цій хворобі і збереження життя та здоров’я наших людей».
● Заголовок не є хибним, а стосується саме адміністративних та медико – санітарних заходів, які тотожні карантину, а саме профілактичні, протиепідемічні та інші заходи, обмеження прав фізичних і юридичних осіб та додаткові обов’язки, (масочний режим, правила дезінфекції, соціальна дистанція), яких доведеться дотримуватись жителям нашої держави, протягом не менше як два роки, в трьох режимах.
● Твердження «прем’єр мав на увазі можливе» є недостовірним, так як Д. Шмигалем не вживається слово «можливе», «можливо», «можуть» в зв’язку з чим саме твердження авторського колективу VoxChek є недостовірним, таким що не відповідає дійсності, також автори не можуть знати, що мав на увазі Д. Шмигаль в даному контексті. В зазначеному матеріалі VoxChek відсутній коментар прем’єр-міністра з даного приводу.● Звісно жодних рішень немає, проте як і немає жодних рішень КМУ про відміну карантину на даний час. Урядом, чи то продовжується строки на який введено карантин, чи то вводяться деякі послаблення, адаптивні заходи, проте враховуючи норми статті 29 зазначеного закону, в ракурсі введення та припинення карантину, постановою (із змінами) КМУ від 11.03.2020р. №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної інфекції хвороби COVID-19 спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2», введено карантин, проте постанови КМУ щодо припинення карантину немає.

Інтерв’ю Дениса Шмигаля для “РБК-Україна”:

https://www.rbc.ua/ukr/news/denis-shmigal-nauchitsya-zhit-novyh-usloviyah-1587495027.html

Це неприпустимо дописувати слова «можливо», «імовірно» до мови прем’єр-міністра та припускати на яких експертів посилається, і на підставі цього займатися цезурою в медіапросторі.«VoxCheck» заявляють, що Шмигаль імовірно посилається на вчених Роберта Коха та Чжана Венхонга, варто зазначити, що їх Шмигаль взагалі не згадував. Натомість він посилався на дані ВОЗ.
Ми звертаємося до «VoxCheck» з відкритим листом та вимогою перестати займатися незаконною цензурою.

Новину для сайту «Корупція Інфо» я створювала на основі мого суб’єктивного розуміння заяви, яку зробив Денис Шмигаль в інтерв’ю «РБК-Україна». Метою новини не було створити фейк чи посилити паніку серед українців. Відомо, що фейк – містифікація інформації, яка створена умисно з метою поширення її у маси і дезінформації. У новині для ІА «Корупція Інфо» не було жодної містифікації, лише факти, взяті з інтерв’ю прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля. І тим більше компанія VoxChek не представила жодного доказу, що ці дії були умисними. Отже дії організації «VoxCheck» є неправомірними і такими, що завдали матеріальних та моральних збитків компанії “Корупція Інфо” та мені особисто.

Більше про «VoxCheck»:

http://kievvlast.com.ua/text/nenastojashhie_reformi_posemejnomu35500