Скільки волиняни заробляють на чорницях за сезон
Волинь

Скільки волиняни заробляють на чорницях за сезон

6 липня 2020, 21:50
0
0
Сподобалось?
0

"Чорне золото" - так називають одну із найкорисніших ягід чорницю. Вона має безліч корисних елементів та використовується у лікуванні багатьох недуг.

На Волині стартував сезон її збору. Область - одна із лідерів, там чорницю збирають тоннами. Про те, скільки вона коштує цьогоріч і чи без радіації, інформує ТСН.

На підводах по ягоду з самісінького ранку їдуть цілими родинами. В першу чергу – за свіжим повітря та вітамінами, а ще – заробити. За сезон, кажуть місцеві, за чорницю можна отримати до десяти тисяч гривень. Щоправда, то робота не з легких. 

Аби назбирати побільше ягід, місцеві користуються спеціальними гребінками. Кажуть, з їхньою допомогою продуктивність праці вдвічі вища.

А ось Тетяна Ломакіна ягоди більше полюбляє збирати, як вона каже, по-старому – руками, бо так чорниця менше мнеться та чистіша. За годину, каже, збирає літр. "Я позавчора набрала стільки, що не могла донести з лісу", - розповідає пані Тетяна. Тож нині до лісу ходить з помічниками: онуками Назаром та Настею.

Як тільки розпочався сезон, у лісі пішли всі. Не сидиться вдома і вісімдесятилітній бабусі Ользі, адже у ягодах, стверджує, її секрет довголіття. "Старайся силою вставати на ноги й ходити, ото й буде хвороба тікати від тебе", - переконана пані Ольга.

Робота важка, а ціниться дешево, бідкаються селяни. Заготівельники за кілограм ягід хочуть усього 35 гривень, та ще й наполягають, щоб зеленої чорниці не було.

А от при дорозі за літру чорниць просять пів сотні гривень. Продавчині стверджують, що їхня ягода без радіації, бо збирали далеко в лісі. Чи справді це так - розповіли у Волинському лабораторному центрі, де чорницю перевірили на радіонукліди.

"Зразки, які були доставлені в лабораторію придатні для споживання і дитячим і дорослим населенням", - запевнила лікарка з радіаційної гігієни Ольга Гусєва. 

Уже з наступного тижня в області запрацюють цехи, які робитимуть з ягоди компоти та варення. На них вже чекають закордоном. "Контракти маємо вже заключені на експорт на 300 тисяч євро", - каже директор ДП "Цуманське лісове господарство" Юрій Ребар.

Сезон триватиме до кінця місяця. Чи буде цьогоріч рекордний урожай – поки спрогнозувати важко.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися