Фільм Сенцова отримає 25 млн грн від держави — Ткаченко

Вікторія Бега, фото
Вікторія Бега
Фільм «Носоріг» українського режисера Олега Сенцова отримає 25 мільйонів гривень державної підтримки.

Про це повідомив міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко за підсумками засідання Ради державної підтримки кінематографії.

Він нагадав, що цей проєкт переміг у третьому конкурсі у 2012 році, але підписання угоди з переможцем двічі переносили з різних причин, а потім Сенцова незаконно ув’язнили.

«Сьогодні Рада одноголосно проголосувала «за» щодо укладання контракту на фінансування фільму. Виділені кошти складуть 50% від загального кошторису стрічки. Тепер Олег зможе знову повернутися на екрани. Нарешті історична справедливість відновлена. Це обов’язок держави перед ним. Вірю у його успіх на міжнародному рівні», — написав Ткаченко у Facebook. Він додав, що початок зйомок запланований на осінь.

Сам Сенцов вже відреагував на цю подію. 

«Ні у кого з експертів не виникло сумнівів щодо підтримки цього довгоочікуваного проєкту, єдине, що потрібно було, — знайти правильне юридичне рішення. І оскільки цей фільм усі ці роки не виключали з плану держпідтримки кінематографії, то таке рішення було сьогодні знайдено. Я дуже радий, що зможу, нарешті, почати знімати кіно», — написав він у Facebook.

читайте також
Сенцов у шосту річницю свого арешту заявив, що ні про що не шкодує «Я давно живу, сподіваючись лише на себе», — перше інтерв'ю Олега Сенцова

Нагадаємо, засуджений за сфабрикованою справою до 20 років Олег Сенцов пробув в ув'язненні в Росії понад 5 років. Обвинувачення стосувалося нібито організації терактів в анексованому Криму. Свою вину він не визнав. Сенцов відбував покарання в місті Лабитнангі на півночі Росії. В ув'язненні він 145 днів голодував з вимогою звільнити всіх українських політв'язнів, які перебувають у російських в'язницях.

7 вересня 2019-го Сенцов повернувся в Україну разом із 34 іншими українськими політв'язнями та військовополоненими у межах обміну полонених з РФ.



Поділитися: