Lifestyle

Американський тато: 64-річчя святкує голлівудський актор Том Генкс

Американський тато: 64-річчя святкує голлівудський актор Том Генкс

Сьогодні своє 64-річчя святкує один з найпопулярніших голлівудських акторів Том Генкс. Спектр його ролей від Чеслі Салленберга, який здійснив “Чудо на Гудзоні” до Фреда Роджерса, який 40 років вів найпопулярніше дитяче шоу. Образи створені Генксом, це безсумнівно, втілення американського національного характеру в кіно, який є таким самим символом США, як Супермен, яблучний пиріг, клаптикова ковдра чи бейсбол.  

Оглядач PRM.UA розповідає про життя та творчість актора.

Том Генкс народився в Каліфорнії. Його тато був далеким потомком Авраама Лінкольна, а мама — португалкою. Коли Тому виповнилось 5 років, його батьки розлучились. Том з братом та сестрою залишились з татом, який працював шеф-кухарем. Все своє дитинство та юність вони переїзджали з місця на місце.

“Коли моїй сестрі було тринадцять, а мені сім, ми практично жили самі. Батько довго затримувався на роботі в ресторані, і ми, можна сказати, виховували себе самі. І зовсім не думали при цьому: ох, які ж ми бідні-нещасні, як нам не пощастило, що ж з нами буде? Просто жили собі й жили” ,– згадує актор.

Генкс ріс замкнутою дитиною, тому його здали до акторської студії, щоб він перестав соромитись. Після школи він вступив до Університету Каліфорнії в Сакраменто, але покинув його заради місця в невеликій акторській трупі в Клівленді.

Перш ніж стати популярним драматичним актором, Генкс знімався в телевізійних шоу та кінокомедіях. Одна з найвідоміших його комедій “Тернер і Гуч”, де актор зіграв поліцейського-чистюлю, якому в напарники потрапив величезний пес-нечупара. Коли актора приймали в Американську академію мистецтв, своєму кар’єрному успіху він подякував саме Гучу.

“Гуч навчив мене багато чому. Якось мені треба було його викупати, але я не знав, що він зробить, коли я запихатиму його в ванну. Я виходив на зйомки без докладного плану дій, лише в загальних рисах уявляючи собі сюжетну лінію, тому що я не грав вивчену роль, а тільки реагував на поведінку Гуча”, —розповів Генкс.

Першою успішною роллю Генкса став тренер Джиммі Дуган у фільмі “Їх власна Ліга”. Заради цієї ролі актору довелося набрати зайвих кілограмів. Тут в нагоді стала улблена страва актора – морозиво. Після цього актор зіграв батька-одинака у фільм “Несплячі у Сієтлі”, а наступного року — ВІЛ-інфікованого гея-адвоката у фільмі “Філадельфія”. Ця стрічка принесла актору першу статуетку Оскара.

“Пам’ятаю день, найщасливіший для мене, як для актора. Ми знімали сцену, де я входжу до Дензела Вашингтона в кабінет і прошу взятися за мою справу. Я вітаю його з народженням дитини, а він каже: “Що з вами? Ви хворобливо виглядаєте”. Коли я відповідаю, що у мене СНІД, він відсахується: раптом я заразний? Я простягаю руку, щоб взяти з його столу сигару, і шкірою відчуваю, наскільки йому недобре”, – згадує Генкс.

Після успіху “Філадельфії” Генкс зіграв одну з головних ролей свого життя — у фільмі “Форрест Гамп”. Актор створив образ добродушного аутиста Форреста Гампа, який проживає разом зі всією країною майже всю другу половину ХХ століття та зустрічається з безліччю ключових історичних персоналій, Том Генкс перетворився разом зі своїм персонажем на справжнього національного героя. У фільм Генкс переживає типові для кожного американця ситуації: буллінг в школі, навчання в коледжі, любительський спорт, армійську службу, відкриття власної справи, релігійні пошуки, створення родини. Отримавши за цю роботу “Оскар”, Генкс став другим, після Спенсера Трейсі, актором, якому вручили цю нагороду двічі поспіль. Окрім акторських нагород, Генкс також відзначений французьким орденом Почесного Легіону та американською Президентською медаллю Свободи.

Читайте також: Четверть століття бігу: рецензія до 25-річчя виходу фільму “Форрест Гамп”

Після “Форреста Гампа”, Генкса не покидав успіх — він знявся у стрічці “Апполон-13”. Це історія невдалого польоту на Місяць, в якому маса людей проявила чудеса героїзму. Багато хто ходили дивитися цей фільм кілька разів в надії — а раптом долетять? Вперше надягаючи спеціальний “антигравітаційний” скафандр, Том Генкс сказав: “Мрія збулася, хлопці”. Вазагалі Генкс відомий популяризатор космічних досліджень. Зокрема, він є членом Національного космічного товариства – недережавної організації, що популяризує дослідження космосу.

“Актори, які знімалися в “Аполлоні-13”, потрапили на “летючу нудоту” (воєнізована версія Боїнга-707, при польоті на якому імітуються умови невагомості). Перше, що розумієш всередині, — це запах, ніби в салоні знудило одночасно тисячу людей. Взагалі-то це змішаний запах блювоти й дезинфікуючого засобу, яким її відмивають. До нього треба скоріше звикнути” – розповів актор.

У 1998 році Генкс зняв в епічній військовій драмі Стівена Спілберга – “Врятувати рядового Райана”.  За роль капітана Міллера, актора включили до Залу Слави Рейнджерів Армії США. Тема Другої світової війни настільки цікавить актора, що вони спільно зі Спілбергом виступили режисерами та продюсерами у міні-серіалах “Брати по зброї” та “На Тихому океані”. Також Генкс виступив актором та сценаристом у фільмі про американський флот часів ДСВ “Грейнхаунд”. Прем`єру стрічки спершу відклали через карантин, а згодом продали права на трансляцію цифровій платформі Apple+.

Як режисер Генкс виступав і в іншому фільму. У 1996 році він зняв документальний фільм “Те, що ти робиш”. Фільм розповідає про історію молодіжного гурту, що розпався після першого шлягеру. В 2011 Генкс вдруге спробував себе в якості режисера. Стрічка “Ларрі Краун” розповідає про дорослого чоловіка, який вирішує отримати освіту в коледжі. Легка романтична комедія не отримала широкої популярності в глядачів. Якось Генкс зустрівся з глядачам на заправці, які заявили режисерові, що їм не сподобалась стрічка. Генкс,вибачився за те, що розчарував їх,та повернув гроші за квитки в кінотеатр.

У 1999 році Генкс зіграв роль начальника тюремної варти у секції для “смертників”, у фільмі “Зелена миля”, за мотивами роману Стівена Кінга”. А у 2000 у другому фільмі Роберта Земекіса — “Ізгой”. Актор у фільмі зіграв інспектора служби доставки FedEx Чака Ноланда, який після авіакатастрофи потрапляє на безлюдний острів. Під час зйомок цього фільму актор здійснив неймовірний “подвиг”: він спершу набрав кілька кілограмів, а потім завдяки суворій дієті схуд більш ніж на 10 кг, та сам Том говорив що це було того варте задля хорошої роботи.

“Після зйомок “Ізгоя” я багато чого зрозумів про те, що може зробити з людиною самотність, і усвідомив, що мати дружину і чотирьох дітей, — це і справді величезне щастя”, – поділився враженнями Генкс.

Найкасовішою роллю Тома Генкса стала роль професора Роберта Ленґдона у фільмі “Код Да Вінчі”. Сумарний прибуток від прокату склав 758,239,851 долара. Взагалі сумарний дохід від фільмів з Генксом склав близько 9 млрд доларів. Але успіх і фінансове благополуччя не завжди було в житті Генкса, на початку кар’єри він навіть отримував матеріальну допомогу від уряду, як малозабезпечений.

“Коли моєму першому синові ще не було і двох років, ми абияк перебивалися на допомогу з безробіття. Я отримував чеки й відносив їх в банк на розі Сорок четвертої та Бродвею, але відразу мені готівки не давали, доводилося чекати. Чудово пам’ятаю той холодний лютневий день, коли я стояв у черзі в банк і в повітрі зависла безнадійність, у мене залишалося всього 25 доларів. Мені довелося скласти план, вірніше два плани. Перший: чек переведуть у готівку, і тоді я оплачу кілька рахунків. Другий: їх переведуть у готівку, і тоді я зніму сім доларів”, – ностальгує Генкс .

Окрім ролей в кіно, Генкс спробував себе і в анімації. Він озвучував ковбоя Вуді у всіх частинах “Історії іграшок” та зіграв камео самого себе у повному метрі мультиплікаційної епопеї “Сімпсони в кіно”.

Окрім акторської діяльності Генкс проявив себе ще і як письменник. Він написав збірник оповідань “Історії, наклацані на друкарській машинці”. Генксові історії відкривають читачеві різну Америку і різну американськість. Його стилю притаманні кінематографічність, вишукана простота, влучність метафор та увага до деталей. Його акторську гру цінують за чесність та чуттєвість, ці риси Том Генкс привносить і в свої художні твори. Цю книжку актор надрукував на своїх друкарських машинках, які колекціонує. Всього колекція актора нараховує кілька сотень машинок. Також на цих машинках Генкс друкує свої дружині любовні записки. У серпні 2014 року Генкс запустив додаток для iOS Hanx Writer, який імітує роботу друкарської машинки, коли писати повідомлення на смартфоні.

“Виявляється, що Том Генкс ще й письменник – глибокий, дуже смішний та з великою кількістю сюрпризів”, – охарактеризував книгу Генкса Стів Мартін.

Генкс був двічі одружений та має чотирьох дітей від двох шлюбів. Вперше Том Генкс одружувався ще зовсім молодим, у 1978 році. Його дружиною тоді стала акторка Саманта Льюїс. У 1987 році подружжя розійшлося. З другою дружиною — Рітою Вілсон, Генкс познайомився в 1985 році, на зйомках фільму “Добровольці”. Між акторами зав’язалися романтичні стосунки, але у Генкса на той час вже була дружина і двоє дітей, а у Ріти — наречений. Лише через 3 роки таємного роману Генкс розлучиться з дружиною і зробить пропозицію Вілсон.

За роки сімейного життя пара не пережила багато перепитій, але вони завжди підтримували один одного. У 1994 році, коли Тому вручили його перший “Оскар” за фільм “Філадельфія”, зі сцени він дякував за все саме свою дружину: “Я стою тут тільки тому, що жінка, з якою я розділив своє життя, кожен день показує мені, що таке любов!”

У 2015 році сімейну ідилію похитнула хвороба, у дружини Генкса виявили рак молочної залози. Вілсон розповідає, що боялася реакції чоловіка на цю новину і за те, як хвороба вплине на їхні стосунки. Побоювання були марні: актор оточив дружину турботою і підтримкою, яка тільки зблизила їх. У свою чергу Генкс заявляв: “Все, що я можу зробити, — це схилитися перед мужністю своєї дружини”.

Цьогоріч подружжя пережило неприємні для себе часи. У березні Генкс оголосив, що під час візиту до Австралії, вони з Рітою захворіли на коронавірус COVID-19. Щоправда, симптоми у пари були не дуже серйозними — втома, болі в тілі, озноб, невисока температура, тому після 16 діб ізоляції та лікування Генкса з дружиною виписали з лікарні.

Генкс — актор з яскравою вираженої громадською та політичною позицією. Генкс підтримує одностатеві шлюби й охорону навколишнього середовища. Він жертвував гроші багатьом демократичним політикам: на виборах у 2008 і 2012 роках актор підтримував Барака Обаму. На виборах в США у 2016 році він підтримував кандидатуру Гіларі Клінтон. У 2020 році Генкс підтримав колишнього віцепрезидента Джо Байдена.

У 2004 році, під час виступу у Білому домі, Генкс дізнався, що у прес-пуллу немає кавоварок. Після цього актор подарував журналістам кілька еспрессо-машин, повторивши свою пожертву в 2010 та 2017 роках. До кавових машин була прикріплена записка: “Пресс-пулла Білого дому, продовжуйте боротися за правду, справедливість та американський шлях. Особливо за правду”.

Окрім того Генкс — глибоковіруюча людина. Він виховувався в католицькій родині, але після одруження з Рітою Вілсон прийняв православ’я константинопольського обряду. Актор — прихожанин і благодійник Собору Святої Софії Константинопольського Патріархату. Також актор повінчався зі своєю дружиною.

“Починати розмови про Бога дуже небезпечно, оскільки це глибоко особиста тема. Припустимо, одні люди моляться на річ, яка здається їм священною. А інші подивляться і скажуть: “”Бляха-муха, та це просто стара пляшка з-під пепсі”. – “Але ця пляшка зроблена на фабриці, яка закрилася в 1952 році!” – вважає актор.

Том Генкс — один з тих голлівудських акторів, які ведуть максимально закритий спосіб життя. Так, про те, що актор хворіє на діабет 2-го ступеня стало відомо лише у 2013 році, і то лише тому, що актор випадково проговорився в шоу Девіда Леттермана.

Однак, Генкс також один з найдружелюбніших голлівудських акторів у відносинах з прихильниками. Він завжди з радістю фотографується та роздає автографи шанувальникам. За це в Голлівуді його прозвали “Американський тато”. Своє життєве кредо актор висловив у рубриці “Правила життя” в Esquire:

“Іноді потрібно мобілізуватися — скажімо, якщо ти маєш поцілувати дівчину або затягнути пса в ванну”.

Спеціально для Прямого Ігор Кромф.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitter Telegram та Instagram.