Новини

Новий голова НБУ має продовжувати виважену фінансову політику Смолія — МВФ

Новий голова НБУ має продовжувати виважену фінансову політику Смолія — МВФ

Фото: пресслужба НБУ

Керівництво Національного банку проводило ефективну грошово-кредитну та фінансову політику, яка має продовжуватися і при новому очільникові НБУ.

Про це в інтерв’ю виданню “LIGA.net” заявив представник МВФ в Україні Йоста Люнгман.

“Ми вважаємо, що керівництво та персонал НБУ ефективно впроваджували виважену грошово-кредитну та фінансову політику, і важливо, щоб ця політика була продовжена і при новому очільнику”, – сказав він.

Люнгман додав, що Україна створила систему забезпечення незалежності центрального банку відповідно до найкращої міжнародної практики у 2015 році. Ця система добре послужила Україні та сприяла швидкому відновленню та зростанню економіки.

Водночас представник МВФ зауважив, що для успішної роботи цієї моделі Нацбанк повинен відчувати впевненість в тому, що він може приймати важкі, але необхідні, рішення без політично умотивованих наслідків, що політичний істеблішмент буде захищати незалежність центрального банку, коли його дії ставлять під сумнів, і що незалежність центрального банку поважатимуть і за буквою, і за духом закону.

“Те, що керівництво НБУ відверто каже, що воно піддається політичному тиску, повинно хвилювати всіх”, – підкреслив представник МВФ в Україні.

Нагадаємо, Верховна Рада України 3 липня відправила у відставку голову Національного банку України Якова Смолія.

Як відомо, 1 липня Яків Смолій повідомив, що подає у відставку через політичний тиск.

Вже 2 липня президент Володимир Зеленський вніс в Раду постанову про звільнення Смолія.

Журналіст НВ Петро Шевченко повідомив, що Зеленський викликав на зустріч Смолія і змусив його під диктовку написати заяву на звільнення.

Євросоюз відреагував на заяву про відставку Смолія, попередивши про загрозу для підтримки реформ в Україні через можливий підрив незалежності НБУ.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.