Свята Софія: легендарний музей зробили мечеттю

Собор Святой Софии

Автор фото, AFP

Підпис до фото, Свята Софія має величезну вагу і як релігійний, і як політичний символ

Президент Туреччини Реджеп Ердоган підписав указ про перетворення Святої Софії (Айя-Софія) в Стамбулі - заснованій як собор - на мечеть.

Перед тим турецький суд скасував музейний статус цього всесвітньо відомого культурного об'єкту.

Своїм указом Ердоган передав контроль над мечеттю турецькому релігійному директорату, аби відкрити її для богослужінь.

Це - суперечливий крок, оскільки 1500-річна Свята Софія була заснована як собор. Пізніше османи зробили з неї мечеть. У 1934 році вона перетворилась на музей.

Айя-Софія - об'єкт Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Раніше ЮНЕСКО закликала Туреччину не змінювати статус музею без обговорення.

Пропустити YouTube допис, 1
Дозволити контент Google YouTube?

Ця стаття містить контент, наданий Google YouTube. Ми питаємо про ваш дозвіл перед завантаженням, тому що сайт може використовувати файли cookie та інші технології. Ви можете ознайомитися з політикою щодо файлів cookie Google YouTube i політикою конфіденційності, перш ніж надати дозвіл. Щоб переглянути цей контент, виберіть "Прийняти та продовжити".

Увага: інші сайти можуть містити рекламу

Кінець YouTube допису, 1

Минулого року президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган висловився за те, аби знову зробити Софію мечеттю.

The Hagia Sophia in Istanbul

Автор фото, Getty Images

Ісламісти в Туреччині давно закликали перетворити музей на мечеть, але світські представники опозиції виступили проти цього.

Ця ідея викликала критику з боку релігійних та політичних лідерів у всьому світі.

Чому це важливо?

Через свою 1500-річну історію Софія має величезне релігійне, духовне та політичне значення для різних спільнот всередині Туреччини та за її межами.

Ісламістські угруповання та консервативні мусульмани вимагають знову перетворити будівлю на мечеть і влаштовують протести проти закону 1934 року, який забороняє релігійні служби у будівлі.

Muslims gather and pray outside the Hagia Sophia in May 2014

Автор фото, Getty Images

Підпис до фото, Чимало мусульман хочуть молитися в Софії

Вселенський Патріарх Варфоломій застерігав, що перетворення будівлі на мечеть "розчарує мільйони християн" і розділить два світи.

Державний секретар США Майк Помпео заявляв, що будь-яка зміна статусу Софії зменшить здатність пам'ятки "служити людству як міст між людьми різних релігійних традицій і культур".

Але міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу наполягав, що рішення ухвалюватиме Туреччина, бо будівля розташована на її території.

Drone footage of the Hagia Sophia in Istanbul

Автор фото, Getty Images

Хочете отримувати головні новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!