Новини

Прокурор Захаров зі списку Венедіктової зробив кар’єру на кейсі екснардепа Єфремова

Прокурор Захаров зі списку Венедіктової зробив кар’єру на кейсі екснардепа Єфремова

Один з прокурорів Офісу Генерального прокурора Максим Захаров зробив кар’єру на справі колишнього народного депутата Олександра Єфремова, якого звинувачували у голосуванні за “диктаторські закони” 16 січня 2014 року. Нагадаємо, 16 грудня 2019 року суд закрив справу Єфремова.

Як так сталось та до чого тут прокурор Захаров – у розслідуванні Watchdogs.

Максим Захаров системно займався справою Олександра Єфремова. У 16-му році їй єдиній давали майже 100% гарантію доведення до вироку. Наразі цей прокурор керує цілим відділом в Офісі генпрокурора і наглядає за слідчими ДБР у справі Порошенка.

Що сталося зі справою Єфремова?

Максим Захаров – вихідець з Луганщини, у лютому 13-го року наказом тодішнього генерального Віктора Пшонки отримав крісло прокурора міста Алчевськ. Кар’єрні сліди Максима Захарова у період так званої “русскої весни” і захоплення Луганська бойовиками губляться, проте у серпні 16-го він виходить із тіні та ще й з якою справою!

1 серпня 2016-го у Печерському суді яблуку нема де було впасти. Тут брали під варту колишнього соратника лєгітімного і голову фракції “Партії регіонів” – Олександра Єфремова. За день до цього ексрегіонала затримали в київському аеропорті в перед вильотом до Австрії. Єфремову пред’явили підозру у заволодінні майном “Луганськвугілля”, у створенні терористичної організації “ЛНР” та посяганні на територіальну цілісність України. Сам Єфремов зі своїми адвокатами розкрив карти і на своїй фейсбук-сторінці розповів, кому “завдячує” своїм арештом. За версією Єфремова саме на його кейсі екс-земляк Захаров і зробив запаморочливу кар’єру у Генпрокуратурі.

Та не лише кар’єра слідчого пішла вгору. Куди цікавішим став і матеріальний стан Захарова. Якщо в 16-му у держслужбовця були задекларовані лише орендована квартира та кімната в гуртожитку в Києві і земельна ділянка в Луганську у дружини, то вже у 19-му Захаров отримав службове житло на 80 квадратних метрів у столиці, придбав автівку люкс класу за понад мільйон гривень і бонусом ще й човен Шарк за 185 тисяч, хоча така модель в інтернеті щонайменше коштує 400 тисяч. І це при тому, що всі ці роки Захаров працював на державній роботі. Дружина, до речі, – теж не з бізнесу. Вона – суддя в Луганському окружному суді.

Але повернемось до моменту, коли Захаров ще працював над справою Єфремова. Тоді вона слухалась в Старобільському суді Луганської області. Захисником Єфремова був теперішній заступник голови офісу президента – Андрій Смирнов. А в минулому адвокат, який критикував роботу прокурорів у цій справі. І ми вже чули схожий голос у кабінеті ексочільника ДБР – Романа Труби

Ця зустріч в кабінеті Труби проходила 19 липня минулого року. І Смирнов до Офісу президента ще жодного стосунку не мав. Тобто звичайний адвокат, який просто зайшов до очільника одного з ключових правоохоронних органів. А вже акурат через 3 дні ні з того ні з сього, Єфремову змінюють запобіжний захід з тримання під вартою на домашній арешт, вже у вересні змінили на особисте зобов’язання, а ще через 2 місяці Старобільський суд взагалі закрив справу.

Як можна було злити справу, яку називали найперспективнішою серед регіоналівських? Є набір фактів у беззаперечній послідовності, які можуть вказувати лише на одне – прокурор Захаров виконує вказівки з Офісу президента і робить це цілком послідовно.

Також слідкуйте за “Прямим” у FacebookTwitterTelegram та Instagram.