$ 38.08 € 41.49 zł 9.64
+14° Київ +18° Варшава +9° Вашингтон

У Зеленського готуються до наступного нормандського саміту

Ілона Завальнюк 10 Липня 2020 20:25
У Зеленського готуються до наступного нормандського саміту

Глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомив, що незабаром планується провести черговий обмін утримуваними, а зустріч лідерів «нормандської четвірки» має відбутись найближчими місяцями.

Про це Єрмак розповів за підсумками переговорів політичних радників нормандського формату у Берліні, передають Українські новини.

«Ми домовилися про продовження обміну. Я вважаю, що результатом стане черговий обмін, який відбудеться найближчим часом. Ніхто не заперечує, що цей саміт (лідерів нормандської групи) повинен відбутися якомога швидше. Тому, я вважаю, що в найближчі місяці цей саміт повинен відбутися», -  сказав керівник ОП. Однак для цього слід реалізувати безпекові домовленості на Донбасі.

За його словами сторони ще не досягли остаточно узгодженої позиції з низки питань. Єрмак сподівається, що на засіданні ТКГ домовляться про заходи для стійкого припинення обстрілів у зоні ООС. «З допомогою наших партнерів з Німеччини і Франції ми дуже близькі до того, щоб цей механізм був зафіксований», - повідомив глава Офісу президента.

Єрмак наголосив, що у політичній підгрупі ТКГ представили закон про особливості місцевого самоврядування, у який хочуть імплементувати «формулу Штайнмайєра». «Якщо формула участі представників територій (окупованого Донбасу), яку запропонувала Україна, буде працювати, то це буде потужним кроком, щоб законодавчі акти, які передбачені "мінськими домовленостями", почали розроблятися і потім були представлені у Верховній Раді та для обговорення суспільством», - резюмував глава ОП.

Зустріч політрадників «нормандського формату» відбулась 3 липня у Берліні.

Раніше Єрмак заявив про розробку нового закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» з імплементованою «формулою Штайнмаєра. У ТКГ ж зазначили, що йдеться не про новий закон, а зміни до існуючого від 2014 року.