Сплутали зі змією: на Міжгірщині місцеві вбивають ящірок (ФОТО)

10.07.2020 20:27 631 0
Сплутали зі змією: на Міжгірщині місцеві вбивають ящірок (ФОТО)
Житель Міжгірщини Misha Tsendra у мережі ФЕЙСБУК поділився цікавою історією про те, як ставляться місцеві жителі до змій або, точніше кажучи, до плазунів. 
"Чоловік боровся з травою, яка "переросла і впала" із-за дощової погоди, але ще як Георгій - Победоносец, з мідянкою (веретільниця). Каже: - Міша, я гада убив!Пой диви. Приходжу - ящірка-мідянка. Не кожен знає, що є такі ящірки, схожі на змій."
Довідково: безнога ящірка веретільниця (Anguis fragilis Linnaeus, 1758) з родини Веретільницевих (Anguidae). Саме через відсутність ніг веретільницю часто плутають зі зміями і часто вигадують всякі байки про неї. В народі існує прикмета, що якщо часто показуються веретільниці, то скоро буде дощ. В цій прикметі є доля правди, оскільки перед дощем на поверхню виповзають дощові черв’яки – основна їжа цього плазуна. Часто веретільницю називають або плутають з неотруйною змією мідянкою (Coronella austriaca – Laurenti, 1768) і вбивають її, хоча і веретільниця, і мідянка, абсолютно безпечні для людини, а остання ще й занесена до Червоної книги України. Як зауважує автор публікації:
"Всі косарі крайнє агресивні щодо змій. Кажуть, що обов'язково гад укусить і треба його вбити. Удар на випередження.
Безнога ящірка — веретільниця — дуже полюбляє спати в копицях сіна чи купах гілок, тож часто потрапляє у людські оселі мимоволі.
Моя думка полягає в тому, що ті змії нікого не кусають і це роодинокі випадки, коли людина наступає на них, їм нічого не залишається, як захищати себе. Косіть траву і не вбивайте!"
Читайте також: У селі Ясіня, на Рахівщині змія вкусила місцеву мешканку. Це сталося недалеко від їхнього будинку, що знаходиться у присілку Стебний https://pershij.com.ua/na-rakhivshchyni-zmiia-vkusyla-zhinku-zakarpatka-u-reanimatsii/ Будьте в курсі з “ПЕРШИЙ.com.ua”– підписуйтесь на наш канал в Telegram, а також сторінку в Instagram

Будьте вкурсі з ПЕРШИЙ.com.ua - приєднуйтесь до наших спільнот:

Коментарі - 0

Поки немає коментарів, будьте першим, залиште свій відгук!