Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Нідерланди можуть долучити інші країни до позову проти Росії у справі МН17. Україну теж

Нідерланди розглядають можливість залучення інших держав до свого позову проти Росії в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ) у справі збиття рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року.

Про це повідомив посол України в Нідерландах Всеволод Ченцов у коментарі «Укрінформу».

«Дуже важливо, що ініціюючи міждержавний спір, Нідерланди виступають від імені усіх загиблих та їхніх родичів. Нідерландська сторона також розглядає можливість долучення інших держав до цього процесу. Зокрема, держав-членів ОСГ та держав, громадяни яких загинули внаслідок збиття літака», — наголосив Ченцов.

До Об'єднаної слідчої групи (JIT) — міжнародного органу, що веде розслідування трагедії MH17, — окрім Нідерландів, входять представники Австралії, Бельгії, Малайзії та України.

Посол також зазначив, що Україна ухвалюватиме рішення про долучення до нідерландського позову, виходячи з розгляду справи «Україна проти РФ» у Міжнародному суді ООН і міждержавного позову проти Росії в ЄСПЛ, ініційованого Україною раніше.

Нагадаємо, 10 липня уряд Нідерландів повідомив, що подає проти Росії позов до Європейського суду з прав людини через її причетність до збиття літака MH17 у липні 2014 року на Донбасі.

Також нагадаємо, що 9 березня 2020 року в Нідерландах розпочалися судові слухання у справі збиття рейсу MH17 над Донбасом у липні 2014 року. Підсудними у справі є троє росіян та один українець, яких Міжнародна слідча група вважає причетними до завезення з РФ в Україну «Бука», яким збили літак, а також до його вивезення назад у Росію:

  • Громадянин РФ Ігор Гіркін-Стрєлков, тодішній «міністр оборони «ДНР»;
  • Громадянин РФ Сергій «Хмурий» Дубінський, підлеглий Стрєлкова, генерал-майор російської армії, який очолював так звану військову розвідку бойовиків;
  • Громадянин РФ Олег Пулатов (позивні «Гюрза» та «Халіф»), підлеглий Дубінського, керував 2-им відділом «ГРУ ДНР».
  • Громадянин України Леонід Харченко (позивний «Крот»), який керував одним із підрозділів «ГРУ ДНР» та разом із Пулатовим супроводжував «Бук» до Сніжного.

Їх усіх оголосили у міжнародний розшук. На засідання суду вони не з'являються.

У суді в Нідерландах з 8 червня до 3 липня  тривала друга частина засідань  у справі щодо збиття літака Boeing рейсу МН17 у 2014 році над Донбасом. Попереднє слухання було 23 березня.

Boeing 777 авіакомпанії Malaysia Airlines, який виконував рейс Амстердам — Куала-Лумпур, був збитий на Донбасі неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року. На борту літака перебували 298 пасажирів та членів екіпажу, усі вони загинули.

Офіційне слідство  підтвердило , що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії й належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Збройних сил Росії, яка розташована у Курській області.

Влада РФ заперечує причетність своїх структур до трагедії, заявляючи, що літак збили українські військові з села Зарощенське.