Волинь Новини

На Волині померло двоє дітей, які вчасно не отримали ліки

Міністерство охорони здоров’я звинувачують у смерті двох людей через провал закупівлі ліків, але МОЗ перекладає відповідальність на місцеву владу.

Про це повідомляє «Українська Правда. Життя».

“У родині на Волині сталася трагедія – померло двоє дітей, які жили з рідкісним захворюванням – торсійна дистонія. Вони не дочекалися операцій із вживлення системи стимуляції головного мозку. Ці системи закуповуються централізовано за кошти держави і Міністерство охорони здоров’я України керує цим процесом.

Докерувалося до такої трагедії, не розпочавши закупівлі на початку року. Скалецькій, Ємцю, Степанову – усім ми кричали про те, що закупівлі ліків це повинен бути пріоритет МОЗу”, – пише виконавча директорка організації “Пацієнти України” Інна Іваненко.

Світлана Шаталова, заступниця міністра охорони здоров’я, стверджує, що у цьому винна місцева влада та лікарні, оскільки невчасно перерозподілили залишки нейростимуляторів.

Про це вона сказала під час брифінгу 13 липня.

“Дитині діагноз встановили ще у лютому, ще до присутності нашої команди в МОЗ.

На залишках були два нейростимулятори, доступні для Волинської обласної лікарні. Питання щодо перерозподілу цих нейростимуляторів вирішуються на регіональному рівні, поставки були здійснені у січні.

Одразу я зробила запит до Волинського регіонального департаменту, і стало зрозуміло, що питання щодо перерозподілу було підняте досить пізно, вони почали переговори із перерозподілу лише в квітні, в той час, як в 30 березня дитина вже померла.

Тобто питання суттєві до регіональної влади, до регіональних лікарень, вони повинні надати в письмовому вигляді всі підтверджуючі документи, щоб проаналізувати всі ці обставини і зробити системні висновки, можливо, на нормативному рівні”, – розповіла Шаталова.

У МОЗ також розповіли, що станом на 1 липня 2020 року міністерство забезпечило надходження лікарських засобів та медичних виробів на плюс 25% в порівнянні з березнем 2020 року.

Leave a Comment