В країні утворився надлишок валюти, запевняє аналітик

Несподівана відставка глави Національного банку України Якова Смолія викликала потрясіння на валютному ринку.

Але опитані сайтом “Сегодня” експерти одностайні в тому, що економічних причин для девальвації гривні і зростання курсу долара на сьогодні немає.

Президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко запевняє: якби Нацбанк не викуповував на ринку надлишки долара, він би продавався сьогодні мало не по 22 грн.

“Девальвації зараз не може бути взагалі, у нас надлишок валюти. Якщо Нацбанк не буде регулярно викуповувати валюту – а зараз він її викуповує і тим самим стримує ревальвацію, – то курс може ще більше опуститися, до рівня 22-23 грн за долар і нижче . У людей зараз мало грошей, тому вони більше продають валюту, ніж купують. Через карантин дуже мало валюти купують і імпортери. Тому що на сьогоднішній день велика кількість імпортерів або не працюють, або продають старе, а нове не завозять. Знову ж , тому що у населення немає грошей і купують зараз мало “, – вважає Охріменко.

“Економічних підстав [для девальвації] зараз немає. Склалася така ситуація, що курс не повинен рости. Через карантин подешевшали імпортні товари, знизився імпорт послуг. Експорт теж впав, але значно меншою мірою. Тому у нас навіть виявилося позитивне сальдо зовнішньої торгівлі “, – говорить старший економіст CASE Україна, експерт” Економічної експертної платформи “Володимир Дубровський.