Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Щоб звільнити голову НАБУ? Для чого Верховна Рада 14 липня збереться позачергово вдруге

Голова Верховної Ради Дмитро Разумков підписав розпорядження про скликання другого позачергового засідання парламенту у вівторок, 14 липня. Воно має початися одразу після завершення першого.

На ньому депутати розглядатимуть законопроєкт №3133, який вносить зміни до декількох антикорупційних законів, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Зокрема, йдеться про заміну в законах терміна «корупційне правопорушення» на термін «правопорушення, пов’язане з корупцією», аби вони відповідали базовому закону «Про запобігання корупції».

Крім того, законопроєкт пропонує доповнити статтю закону «Про Національне антикорупційне бюро України» додатковою підставою для звільнення директора НАБУ — набуттям чинності рішення суду про притягнення його (її) до адміністративної відповідальності за пов’язаний із корупцією злочин.

Народний депутат від фракції «Голос» Ярослав Железняк називає законопроєкт №3133 законом «про звільнення голови НАБУ». «Це саме той закон, проти якого МВФ (Міжнародний валютний фонд — ред.)», — зазначив парламентар.

У квітні законопроєкт №3133 підтримав профільний комітет Ради з питань правоохоронної діяльності.

Перше позачергове засідання Верховної Ради 14 липня має початися о 15:00. На ньому розглядатимуть, зокрема, питання вдосконалення енергопостачання з альтернативних джерел (законопроєкт №3658).

Наразі, згідно із  законом  про НАБУ, Рада може звільнити директора цього відомства за наявності підстав та за пропозицією не менш як третини народних депутатів. Водночас вчинення адміністративного правопорушення, пов'язаного з корупцією, не є підставою для звільнення директора НАБУ, хоча і є підставою для звільнення, наприклад, детектива НАБУ. До того ж для реєстрації постанови про звільнення директора НАБУ має бути обвинувальний вирок суду за вчинення злочину.

Щодо директора НАБУ Артема Ситника відкрили адміністративне провадження через можливу корупцію. Воно стосується відпочинку Ситника у Рівненській області, який розцінили як корупцію. У зв’язку з цим він опинився у реєстрі корупціонерів. Ситника зобов’язали сплатити штраф у розмірі 3400 грн. Сам він стверджує, що це продовження історії з рюкзаками від міністра, який «жадає помсти», і оскаржує рішення суду.

7 лютого у Верховній Раді  зареєстрували проєкт постанови  про звільнення керівника Ситника. Постанову підписали 216 депутатів. Проти тиску на директора НАБУ виступили посли «Великої сімки», члени Європарламенту, а також низка громадських організацій.

Ситник обіймає посаду директора НАБУ ще з 2015 року. Він переміг на конкурсі.