Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 247 днів. За цей час ми опублікували 23269 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

13 липня Верховна Рада підтримала у першому читанні законопроєкт 2695, який підвищує відповідальність за керування автомобілем у нетверезому стані.

Законопроєкт запроваджує адмінарешт та позбавлення прав за керування автівкою у нетверезому стані. Також збільшується штраф за залишення місця аварії, пояснюють в МВС.

За нетверезе керування передбачено штраф 10 200 гривень і позбавлення прав на один рік. Повторне порушення протягом року – 20 400 гривень із позбавленням прав на три роки. Утретє штраф зростає до 40 800 гривень із позбавленням прав на 10 років.

Крім того, штрафи за перевищення швидкості на понад 50 км/год зростають з 510 до 3400 гривень. За водіння без документів штраф зросте з 510 до 10 200 гривень, за ігнорування ременів безпеки – 51 до 510 гривень.

Проєкт також скасовує систему штрафних балів. Аналітик кампанії «За безпечні дороги» Андрій Климчук вітає цю зміну, зауважуючи, що штрафні бали «зараз не працюють і є абсурдними», а Верховна Рада скасувала їх ще у квітні.

За поліцейськими закріплено можливість використовувати засоби для відеозапису. Також детально розписано дії водія, коли його зупинила поліція для огляду. Зокрема, він має тримати руки в полі зору поліцейського, не виходити без дозволу, передати документи і відкрити багажник на вимогу тощо.

Крім того, поліція зможе зупиняти автомобілі на підставі профілактичної перевірки стану водія.

Верховна Рада проголосувала за законопроєкт 2695 наступного дня після резонансної аварії на Столичному шосе, яка сталася з вини нетверезого водія. У ДТП загинули батьки і двоє дітей, третя дитина у тяжкому стані в реанімації.

Президент Володимир Зеленський увечері 13 липня заявив, що виступає за максимальну криміналізацію нетверезого водіння, якщо воно призвело до загибелі людей – аж до довічного ув’язнення.

«Якщо водіння напідпитку спричинило загибель – строк покарання має бути збільшений. Можливо, до довічного ув’язнення. Я – за максимальну криміналізацію цих злочинів. Жорстко й надовго», – заявив Зеленський.

Тим часом юристи та законодавці сперечаються щодо оцінки законопроєкту 2695. Так, депутатка фракції «Голос» Олександра Устінова заявила, що проєкт «надзвичайно розширює права поліції», зокрема дозволяє зупиняти машину без підстав і проводити огляд без понятих.

Юрист Владислав Власюк заперечує: про обшук у документі не йдеться. Натомість, за його словами, законопроєкт 2695 закриває лазівки, зокрема звільнення за малозначущістю та «покарання» у вигляді передачі матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації або трудового колективу.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button