Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 267 днів. За цей час ми опублікували 23421 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

На вулиці Угорській у Львові врятували та вилікували алею японських багряників, яку намагався знищити забудовник. Нинішній стан алеї показав у своєму відео співробітник ЛКП «Інститут просторового розвитку» Олександр Шутюк.

31 багряник росте вздовж вулиці біля колишнього корпусу заводу «Полярон». Умови в цьому місці виявилися ідеальними для багряників і дерева чудово тут почувалися, й іншої такої алеї – з такою кількістю дерев такого віку – у Львові немає. Зокрема, на алеї ростуть шість пар дерев-близнюків – з двома стовбурами з однієї лунки.

Згодом будівлю викупив приватний власник і вирішив перетворити її на бізнес-центр. У плани входило будівництво автомобільного паркінгу замість багряників. У 2019 році девелопер зрізав 12 дерев біля трьох вхідних груп. Натомість зобов’язався висадити стільки ж нових саджанців.

Алея у 2019 році. Фото: Сихів Медіа

Іншим деревам зробили глибоке кронування, обрубавши все гілля та значну частину стовбура. Львіська міскрада публікувала відео обрізання. Японські багряники тяжко відходять від такого топінгу, зазначає Шутюк.

Глибокий топінг багряників. Фото: Управління екології ЛМР

Крім того, дерева сильно пошкодили під час будівельних робіт стовбури і коріння. На стовбурах утворилися рани від техніки та від того, що скидали будматеріали.

Олександра Сладкова показує поліковані «рани» дерев – оброблено сірою замазкою. Зображення: скріншот із відео Олександра Шутюка

Та найгірших ушкоджень зазнало коріння, зазначає начальниця управління екології «Інституту просторового розвитку» Олександра Сладкова. Обрізали коріння, прокладаючи мережі, обрубували коріння ескалатором і сокирами, щоб зробити мощення. Всі дерева втратили мінімум половину свого коріння.

Завдяки спротиву громади забудовника вдалося переконати замовити лікування дерев та облаштувати територію за проєктом «Інституту просторового розвитку». За словами Сладкової, це вперше, коли в Україні коштом інвестора чи забудовника лікували пошкоджені дерева.

Пошкоджені дерева вдалося вилікувати, жодне з них не вмерло.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button