Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Facebook заблокував для користувачів зі всього світу акаунти союзників президента Бразилії після штрафу у $368 тисяч

Після штрафу у 368 тисяч доларів Facebook вимушено заблокував для користувачів зі всього світу сторінки 12 головних прихильників президента Бразилії Жаїра Болсонару, які поширювали фейки. Проте компанія вважає таку вимогу загрозою свободі слова.

Про це повідомляє BBC.

Ще у травні суд зобов'язав Facebook та Twitter заблокувати 12 і 16 профілів відповідно, які причетні до поширення дезінформації. 25 липня повідомлялося, що соцмережі це зробили.

Проте у п'ятницю, 31 липня, стало відомо, що Facebook заблокував доступ до акаунтів лише для користувачів із Бразилії, а не зі всього світу, як цього вимагали. Через це Верховний суд оштрафував компанію на 368 тисяч доларів та пригрозив, що штрафуватиме на 20 тисяч доларів щодня, якщо рішення не виконають. Невідомо, чи отримав штраф Twitter.

«З огляду на загрозу кримінальної відповідальності для місцевого представника, ми не бачимо іншої альтернативи, крім як виконати рішення та заблокувати акаунти по всьому світу», — пояснили у компанії.

Водночас Facebook вважає наказ суду суперечливим і загрозливим свободі слова, тому планує оскаржувати його. На думку компанії, дія рішень бразильського суду має обмежуватися тільки Бразилією.

Серед тих, хто потрапив під блокування — бразилійський бізнесмен Лучану Хангаї і голова бразильської партії, лояльної до президента, Роберто Джефферсон. Як пише Reuters, їх звинувачують у використанні мови ненависті та поширенні фейкових новин під час президентських виборів у Бразилії у 2018 році.

Facebook ще блокував бразильські акаунти?

Наприкінці липня Facebook також видалив 35 акаунтів, 14 сторінок, одну групу та 38 профілів в Instagram, пов'язані з дезінформацією та Бразилією, пише BBC. Профілі стосувалися «вигаданих репортерів», які поширювали політичні меми, критикували опозицію, медіа та пандемію коронавірусу.

Фейкові профілі тоді пов'язали з синами Болсонару Едуардо та Флавіо, а також із працівниками офісу бразильського президента.