Повернення екіпажу SpaceX: астронавти готуються до посадки в океан

  • Джонатан Амос
  • Науковий кореспондент BBC
капсула

Автор фото, NASA

Американські астронавти Даг Герлі та Боб Бенкен від'єднали капсулу Dragon Endeavour від космічної станції, щоб розпочати повернення на Землю.

Очікують, що вони висадяться у воду біля узбережжя Флориди біля 14:45 (21:45 за Києвом) у неділю.

Успішне приземлення означатиме, що Америка знову має надійний і перевірений спосіб доправляти людей на орбіту і назад.

Ця можливість була втрачена, коли країна припинила використання шаттлів у 2011 році.

Американське космічне агентство NASA та його комерційний партнер SpaceX вибрали місце висадки подалі від урагану Ісая, який, судячи з усього, рухатиметься уздовж східного узбережжя Флориди.

Тож судна, які мають забрати астронавтів, спрямували до Мексиканської затоки, у води біля Пенсаколи на заході Флориди.

Контролери місії дотримуються суворих вказівок щодо допустимого рівню вітру та хвиль, і вивчать останні прогнози, перш ніж дати остаточний дозвіл на посадку.

Астронавти

Автор фото, NASA

Підпис до фото, Астронавти відправилися до МКС наприкінці травня

Коли це станеться, капсула Герлі та Бенкена увімкне свої двигуни і розпочне повернення з орбіти.

Це буде швидкісний спуск, з початковою швидкістю кілька кілометрів на секунду, під час якого Endeavour нагріється до 2000 градусів за Цельсієм під час проходження крізь атмосферу.

Під час спуску мають відкритися два набори парашутів - гальмівні парашути на висоті близько 5500 м, коли капсула рухатиметься зі швидкістю приблизно 560 км/год; а потім чотири головні парашути на висоті 1800 м, які повинні обережно посадити її на поверхню океану.

Як завжди буває при входженні до атмосфери, кілька хвилин триватиме радіомовчання, коли гарячі гази (плазма) тимчасово огортають судно.

посадка

Автор фото, NASA

Підпис до фото, Тренувальна посадка минулого року, яка відбувалась без екіпажу

Остання висадка американської капсули з екіпажем в океан відбулась 45 років тому. Це був апарат Аполлон, який повернувся до Тихого океану після зустрічі з радянським судном Союз над Землею.

Астронавти вирушили на космічну станцію наприкінці травня. Їхній підйом на ракеті Falcon-9, наданій SpaceX, розпочав нову еру в американських космічних польотах.

NASA вирішила відмовитись від експлуатації власного обладнання для транспортування екіпажу на низьку орбіту, а натомість купувати такі послуги в комерційних партнерів.

Першим постачальником стала каліфорнійська компанія SpaceX. Більшість її обладнання, включно з частинами ракети Falcon, можна використовувати багаторазово.

За словами адміністратора NASA Джима Бриденстіна, такий підхід дозволяє зменшити витрати.

Пропустити YouTube допис, 1
Дозволити контент Google YouTube?

Ця стаття містить контент, наданий Google YouTube. Ми питаємо про ваш дозвіл перед завантаженням, тому що сайт може використовувати файли cookie та інші технології. Ви можете ознайомитися з політикою щодо файлів cookie Google YouTube i політикою конфіденційності, перш ніж надати дозвіл. Щоб переглянути цей контент, виберіть "Прийняти та продовжити".

Увага: інші сайти можуть містити рекламу

Кінець YouTube допису, 1

"Ми встановили високі критерії, вимоги щодо корисного навантаження та безпеки, але ми не брали участь у розробці всього обладнання. Ми дали приватним компаніям простір для інновацій. Тепер ми повторно використовуємо ці ракети, повторно використовуємо капсули, і, звичайно, ми хочемо застосувати це згодом до Місяця і зрештою до Марсу", - пояснив він.

Компанія Boeing також розробляє "таксі" до космічної станції, але їй довелося відкласти його запуск після виникнення проблем із програмним забезпеченням на капсулі Starliner.

Якщо ця місія завершиться успішно, вже у вересні NASA може розпочати "регулярні" польоти SpaceX.

Капсулу Endeavour відремонтують, і вже наступного року очікують запустити знову.

До екіпажу цього рейсу має увійти астронавтка Меган Макартур, дружина Боба Бенкена.

Чоловік сказав, що має кілька порад щодо того, де у капсулі найкраще зберігати особисті речі.

"Як і в будь-якій поїздці, якщо ви упакуєте речі належним чином, може бути весело", - пожартував він.

Герлі та Бенкен повертають пам'ятний прапор США, який залишив на космічній станції екіпаж останнього шаттла (у складі якого був і Даг Герлі). Цей прапор також був у найпершому шаттлі в 1981 році. Його планують знову повернути у космос, коли Америка відправить астронавтів на Місяць.

Хочете отримувати найважливіші новини в месенджер? Підписуйтеся на наш Telegram або Viber!