Побиття жінки у потязі: УЗ розбирається, «нещасний випадок» це чи «зумисні дії»

Вікторія Коломієць, фото
Вікторія Коломієць
Ситуація з побиттям жінки у потязі сполученням «Маріуполь — Київ» вночі 31 липня перебуває на контролі органів операційного управління Укрзалізниці.

Про це повідомив член Наглядовій раді Укрзалізниці Сергій Лещенко.

Він уточнив, що вже другий день перебуває в комунікації з в.о. голови правління. Каже, що направить звернення, щоб Укрзалізниця ініціювала службову перевірку дій провідників та начальника потягу.

За інформацією Лещенка, зараз операційне управління УЗ вивчає питання, чи з юридичної точки зору ця ситуація підпадає під визначення «нещасного випадку», який покриває страхування, чи це має трактуватися як «зумисні дії».

«Виконавчі органи управління УЗ в переговорах зі страховою, щоб вони покрили цей випадок», — додав він.

Член Наглядової ради також нагадав, що транспортна міліція не супроводжує потяги з 2012 року, її ліквідували у 2015 році. Додає, що відновлення цього підрозділу — це компетенція не УЗ, а народних депутатів.

«Щодо нинішньої ситуації, то УЗ як ніхто інший зацікавлена в безпеці пасажирів, збереженні доброї репутації компанії та покращенні сервісу перевезень попри встановлений урядом тариф, який робить такі перевезення збитковими, без належної компенсації бюджетом цих збитків», — запевнив Лещенко.

Він уточнив, що УЗ тривалий час намагається залучити представників поліції для присутності в потягах, щоб ті забезпечували громадський порядок.

«Водночас поліція наполягає на тому, щоб такі послуги надавалися платно і трактувалися не як забезпечення громадського порядку, а як охорона. В масштабах УЗ це додаткові 250 мільйонів гривень щороку — нагадаю, без жодної компенсації збитків пасажирських перевезень», — пояснив він.

Водночас додає, що пасажири за рік сплачують близько 2 мільярдів гривень ПДВ, і з цих податків утримується поліція, тому цілком логічно, щоб гроші платників податків ішли на забезпечення громадського порядку цих самих платників податків, у тому числі, у потягах — силами Нацполіції.

Як повідомлялося, у потязі сполученням «Маріуполь — Київ» вночі 31 липня невідомий без верхнього одягу вдерся у купе до жінки, яка їхала разом зі своїм неповнолітнім сином, побив її та намагався зґвалтувати.

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження через напад на жінку, а підозрюваному вже обрали запобіжний захід — у вигляді 60 діб під вартою без права внесення застави.



Поділитися: