Попри щоденні порушення «тиші» у РНБО похвалили нове перемир’я на Донбасі: тиждень без бойових втрат

Борис Ткачук, фото
Борис Ткачук
У Раді національної безпеки та оборони України (РНБО) переконують, що вже тиждень на Донбасі виконується режим припинення вогню, а поодинокі випадки його порушення несистемні. У штабі ООС з початку «всеосяжне перемир’я» 27 липня щодня повідомляють про обстріли і провокації з боку бойовиків.

Заяву РНБО опублікувала на своєму сайті. Там посилаються на данні Головного ситуаційного центру у її складі.

Зазначається, що вже тиждень на Донбасі не застосовують важке озброєння, а українські військові не гинуть від обстрілів. У РНБО порівняли нове перемир’я із попередніми «різдвяним», «хлібним», «шкільним» та іншими, й зазначили, що ті тривали лише декілька днів.

У Раді нацбезпеки підрахували, що до оголошення перемир'я щодня бойовики 16 — 18 разів відкривали вогонь. Більшість обстрілів були прицільними із застосуванням важкого озброєння — артилерії, мінометів, протитанкових ракетних комплексів, а також безпілотних літальних апаратів і снайперської зброї. Щотижня на Донбасі гинуло 2 — 3 українських військових, ще 6 — 8 — зазнавали поранень.

Зазначимо, що від початку «всеосяжного перемир’я» на Донбасі 27 липня бойовики щодня порушували режим припинення вогню. Так, тільки вчора, 2 серпня, вони двічі обстріляли позиції українських військових з гранатомета, сьогодні — один раз.

1 серпня у зоні бойових дій травмувалися двоє українських військових, але не під час бою. Один отримав осколкові поранення, зачепивши ногою невідомий вибуховий пристрій, а другий — травмував руку на одному з опорних пунктів. 

Також у перший день дії «всеосяжного перемир’я» поранення отримав житель Мар’їнки, який спочатку попав під обстріл на власному городі, а потім біля нього щось вибухнуло. 

Місія ОБСЄ востаннє публікувала звіт щодо дотримання перемир'я 1 серпня. Так, станом на 31 липня після початку всеосяжного припинення вогню його порушили 225 разів.

В ОБСЄ за порушення рахували кожний постріл або вибух, а в штабі ООС обстріли однієї позиції рахуються як один факт порушення.

читайте також
BBC знайшло пам'ятники російським військовим, які загинули на Донбасі. Хоча РФ заперечує участь у війні в Україні
  • З 27 липня на Донбасі почав діяти новий режим припинення вогню. Зокрема ці домовленості забороняють відкривати будь-який вогонь без дозволу керівництва. У разі навмисного порушення режиму припинення вогню стосовно військовослужбовців Збройних Сил можуть застосовувати дисциплінарні стягнення.
  • Вище військове керівництво та президент Зеленський запевняють, що нове перемир'я не означає, що українські військові не зможуть відкривати вогонь у відповідь.
читайте також
Під Офісом президента протестували проти «всеосяжного перемир'я» на Донбасі


Поділитися: