Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Незареєстрований кандидат в президенти Білорусі Цепкало написав листа лідерам 32 країн. Путіну писати не став

Незареєстрований кандидат у президенти Білорусі Валерій Цепкало написав відкритого листа лідерам 32 країн, зокрема США, Канади, Великої Британії, Франції, Німеччини, Польщі та України. Президенту Росії писати не став.

Про це пише «Дождь», у розпорядженні якого є лист.

У посланні Цепкало звертає увагу лідерів країн на те, що в Білорусі вже 26 років править одна людина, яка створила «авторитарний режим, в якому не дотримуються основні цінності демократичного суспільства: змінюваність влади, свобода слова і волевиявлення, основні свободи людини». Цепкало закликав світових лідерів звернути увагу на цю «антинародну політику» і допомогти в організації міжнародного спостереження за президентськими виборами.

«Влада в Білорусі активно перешкоджає проведенню вільних і чесних виборів президента, а також чинить силовий тиск на всіх, хто бажає справедливості й прозорості виборчого процесу», — наводить цитату з листа «Интерфакс-Запад».

Також політик закликав лідерів країн забезпечити прозоре голосування «для громадян Білорусі, які перебувають на території вашої вільної країни».

Він нагадав про мету білоруської опозиції: домогтися перемоги Світлани Тіхановської на виборах президента, звільнити всіх політв'язнів та протягом 3-6 місяців провести чесні й вільні президентські вибори з участю всіх альтернативних кандидатів.

Хто такий Валерій Цепкало?

Його розглядали як одного з головних конкурентів Лукашенка на виборах. Але 14 липня Центральна виборча комісія Білорусі не зареєструвала його кандидатом. Офіційно — через недостатність достовірних підписів на його підтримку. ЦВК визнала достовірними приблизно 80 тисяч підписів (100 тисяч необхідні для реєстрації) зі 160 тисяч.

24 липня стало відомо, що Цепкало разом із дітьми виїхав з Білорусі в Росії через загрозу арешту. Опозиціонер розповів нам, що вчора, 1 серпня, приїхав до Києва.

Дружина опозиціонера Вероніка Цепкало залишилася в Білорусі та бере участь у виборчій кампанії кандидатки в президенти Світлани Тіхановської.

Що відбувається з виборами в Білорусі?

Вибори президента в Білорусі заплановані на 9 серпня. Тіхановська єдина з головних конкурентів чинного президента Олександра Лукашенка, яку зареєстрували на вибори. Не зареєстрували Валерія Цепкала та Віктора Бабарика. Останній взагалі перебуває в СІЗО, проти нього  порушили кримінальну справу.

Головні опозиційні кандидати  об’єдналися і підтримали Тіхановську. Загалом, попри численні арешти, реєстрація Тіхановської є подією для білоруської політики, бо чи не вперше Лукашенко матиме на виборах реального конкурента. Водночас не слід забувати, що Лукашенко повністю контролює владу в країні і має великі інструменти для впливу на виборчий процес, тому ніщо не заважатиме йому сфальсифікувати результати президентських виборів.