Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

ЮНІСЕФ закликав уряд зберегти «пакунок малюка» замість грошової виплати

Дитячий фонд ООН (ЮНІСЕФ) закликає український уряд зберегти програму «пакунок малюка» саме у натуральній формі, надаючи так звані «бебі—бокси», а не грошову виплату.

Про це йдеться на сайті ЮНІСЕФ в Україні.

Річ у тім, що уряд ухвалив рішення з 1 вересня монетизувати одноразову натуральну допомогу, яку досі батьки новонароджених отримували як «пакунок малюка». Замість пакунків батькам виплачуватиму цільову грошову компенсаційну виплату — 5 тисяч гривень.

Водночас, за даними ЮНІСЕФ, більшість батьків підтримує саме натуральну допомогу, у вигляді пакунків. Там наголошують, що ця програма універсальна для всіх родин, незалежно від їхнього соціально-економічного статусу.

В ЮНІСЕФ зазначили, що протягом двох років систематично збирали відгуки батьків на програму. Кажуть: за два роки кількість предметів у пакунку зросла у 2,5 раза. І якщо у 2018 році лише 35% батьків надавали перевагу пакунку перед грошовою виплатою, то тепер 8 із 10 сімей хочуть отримувати допомогу саме у натуральному вигляді.

Аналітики ЮНІСЕФ вказують і на економічну ефективність пакунків малюка для сімейного бюджету. Фінансова вартість товарів із пакунка малюка обійдуться батькам дорожче на 50-200%.

Так, згідно з нещодавнім опитуванням ЮНІСЕФ, позитивний вплив програми на родинний бюджет відчули 79% людей. Майже половині (49%) отримувачам «пакунку малюка» вдалося суттєво заощадити на купівлі товарів для немовляти на перших місяцях життя.

Батьки, які отримували пакунок, високо оцінювали користь програми та якість наповнення. В середньому предмети із пакунка малюка оцінюють у 4,8 бала з 5 можливих. Більш ніж половина отримувачів вважали вміст «пакунку маляти» достатнім і вичерпним.

«Пакунок малюка» або «бебі-бокс» — це одноразова допомога на кожного новонародженого, яка містить необхідні для малюка речі: пелюшки, підгузки, вологі серветки, ковдру, рушник, дитячий крем.

Цю допомогу запровадив з 1 вересня 2018 року тодішній уряд на чолі з Володимиром Гройсманом. Раніше їх закуповували за кошти обласних бюджетів, а цього року вирішили закуповувати за кошти держбюджету для усіх регіонів України.