Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

Будівництво «Північного потоку-2» може відновитися сьогодні. Регулятор у Данії не отримав скарг на компанію-підрядника

Апеляційна рада Данії з питань енергетики не отримала скарг на рішення Данського енергетичного агентства щодо будівництва «Північного потоку—2» з використанням суден із якірним позиціонуванням. Строк подання апеляцій спливає 4 серпня, а це означає, що будівництво російського газогону може відновитися вже сьогодні.

У коментарі російському інформагентству ТАСС представниця Апеляційної ради Аґнес Троле Мікелсен заявила, що орган не отримував апеляції на рішення Данського енергоагентства від 6 липня 2020 року.

Цим рішенням, нагадаємо, компанії-підряднику «Північного потоку-2» — Nord Stream 2 AG, яка є «дочкою» російського Газпрому, — дозволили прокладання труб газопроводу за допомогою суден із якірним позиціонуванням разом із суднами, оснащеними системою динамічного позиціонування.

Судна-трубопрокладачі можуть мати якірне і динамічне позиціонування. Перші утримуються у певній точці водної поверхні за допомогою якірних систем, інші ж використовують автоматизовані системи. Якірне позиціонування вважається небезпечнішим для морської екосистеми, оскільки потребують закріплення на морському дні.

Рішення Данського енергетичного регулятора можна було оскаржити протягом чотирьох тижнів, і цей строк сплив сьогодні, 4 серпня. Протягом цього періоду судна з якірним позиціонуванням поки не могли починати будівництво.

То чи відновиться будівництво «Північного потоку-2» в серпні?

Після того, як через санкції США швейцарська компанія Allseas у грудні 2019 року припинила прокладання труб «Північного потоку-2», РФ поклала надії на два свої трубопрокладачі — «Академік Черський» і «Фортуна». Перший використовує систему динамічного позиціонування, другий — якірного. У своєму останньому квартальному звіті Газпром не вказав «Академік Черський» у своїй власності.

Тепер для продовження будівництва «Північного потоку-2» компанія Nord Stream 2 AG має надати інформацію про свої подальші дії, пояснили в Данському енергетичному агентстві російським «Известиям». Ідеться про графік укладання труб і використання суден. Поки Nord Stream 2 AG нічого енергорегулятору Данії не надавав. У компанії заявляють, що повідомлять про свої плани «своєчасно».

Водночас на шляху «Північного потоку-2» поки перебуває ще одна тимчасова перепона — нерест тріски в Балтійському морі, який припадає саме на липень-серпень. Із природоохоронних міркувань будівельні роботи можуть повноцінно відновитися не раніше вересня.

Україна і Польща проти «Північного потоку-2»

Днем раніше, 3 серпня, польський антимонопольний регулятор (UOKiK) заявив, що наклав на Газпром штраф у 57 мільйонів доларів. Причиною назвав «відсутність співпраці» в питанні будівництва «Північного потоку-2». UOKiK зазначив, що ще на початку 2020 року попросив Газпром надати копії контрактів Nord Stream 2 AG із компаніями, що фінансують будівництво газопроводу, але цього так і не сталося.

Польща, як і Україна, вважає «Північний потік-2» загрозою власній енергетичній безпеці. У разі завершення будівництва газогону РФ зможе постачати газ в обхід двох країн, через що вони недоотримуватимуть гроші за транзит газу. Під час зустрічі наприкінці липня глави МЗС України та Польщі домовилися спільно діяти для протидії будівництву «Північного потоку-2».

Що таке «Північний потік-2»?

«Північний потік-2» — друга гілка морського трубопроводу, який Росія будує через Балтійське море від узбережжя Росії до узбережжя Німеччини. З півночі Німеччини газ із трубопроводу має постачатися до Центральної Європи, забезпечуючи потреби Німеччини, Австрії, Чехії та низки інших країн.

У разі завершення будівництва цього трубопроводу Росія отримала б можливість повністю відмовитися від традиційних шляхів постачання свого газу, зокрема за допомогою ГТС України.

Наразі «Північний потік-2» готовий на 93%. У разі його завершення Росія отримає можливість постачати весь свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу у декілька мільярдів доларів на рік.

Зараз роботи щодо спорудження газопроводу призупинили через санкції США щодо європейських підрядників, які набули чинності у грудні 2019 року. Однак Росія вже заявила про намір добудувати газопровід до кінця 2020 року.

У липні США  включили  «Північний потік-2» до дії свого санкційного закону CAATSA («Протидія противникам Америки шляхом введення санкцій»).