fbpx
Сьогодні
Що відбувається 13:12 04 Сер 2020

Батьку чекає новий "Майдан"? Що відбувається в Білорусі і чи може Лукашенко втратити владу

Фото Reuters

У Білорусі за кілька днів до президентських виборів ситуація напружена до межі. Великі міста захлинули багатотисячні мітинги, а влада і ЗМІ вже тиждень обговорюють скандальне затримання 3-х десятків бійців ПВК "Вагнера", які нібито планували "розхитати" ситуацію в країні.

Що насправді відбувається в Білорусі, чи зможе зберегти свою владу Олександр Лукашенко і причому тут Україна у матеріалі "Рубрики".

Що відбувається 

9 серпня у країні пройдуть чергові президентські вибори. Чинний лідер Олександр Лукашенко буде протистояти 4-м кандидатам, які все ж змогли зареєструватися та стати учасниками виборчого процесу. Важливо відзначити — Центральна виборча комісія за минулий місяць з різних причин відмовила у реєстрації 6-ти кандидатам.

Основний суперник Лукашенко — Світлана Тихановська. Вона — перекладачка, а також дружина білоруського політика Сергія Тіхановського, якого в травні цього року затримали місцеві спецслужби за статтею "перешкоджання проведенню виборів", а потім і зовсім зняли з кампанії.

Светлана Тихановская

Світлана Тихановська / Фото Reuters

Аналізуючи риторику Тиханавської важливо підкреслити, що вона виступає за "європейський шлях" для країни. Тобто "за" поступове ослаблення впливу Москви на Мінськ. Зокрема вона вже заявила, що в разі перемоги буде вибудовувати рівні відносини з іншими країнами і позбутися "залежності від газової і кредитної голки". Тобто як мінімум подальшої інтеграції з Кремлем очікувати не варто.

Для Білорусі практика не допуску окремих кандидатів на вибори досить звична. На минулих виборах 2015 року, наприклад, відмовилися брати участь у кампанії і були не допущені ЦВК 16 осіб. Тому не виключено, що за задумом Лукашенко, Тихановська повинна стати йому зручним спаринг-партнером.

Проте, нинішня кампанія у країні вже стала яскравою і непередбачуваною. Цьому є відразу кілька причин.

Білорусь Лукашенко вибори акція

Фото Getty Images

Перша — внутрішньобілоруський порядок денний. Останні тижні у країні почалися масові акції протесту. У багатьох великих містах десятки тисяч людей виходять на підтримку Світлани Тихановської.

У Мінську, наприклад, зібралося підтримати кандидата більше 60 тисяч чоловік. Цю акцію вже назвали наймасштабнішою в сучасній історії. Аналогічні, але вже менш масштабні протести організували у Бресті, Гомелі, Гродно, Могильові.

Як розповіла "Рубриці" президент EYP Belarus Марія Скд, востаннє крупні політичні мітинги проходили під час президентських виборів у 2010 році, тоді на площу вийшло близько 30 тисяч чоловік. Зараз же виходить в різних містах близько 3% населення і це для Білорусі хороший показник.

"Правда, потрібно розуміти, що на відміну від 2010 року, це узгоджені легальні пікети кандидатки в президенти, тобто прийти на них не так страшно. Люди приходять дуже різні і, думаю, претензії у них до влади теж відрізняються. Мені здається, що більшість сходиться на проведенні чесних виборів, звільненні політичних в'язнів, необхідності реформ у країні. Багато хто не задоволений реакцією влади на коронакризу, а саме тим, що не було відкритої та доступної інформації про ситуацію", — пояснила Марія.

Білорусь Лукашенко вибори акція

Фото Getty Images

Друга — зовнішньополітична ситуація навколо країни. У Мінську 6 днів тому затримали 32 громадянина Росії, які з невизначених поки причин прибули до Білорусі.

Офіційна влада заявляє, що затримані є бійцями приватної військової компанії "Вагнер" і прибули до столиці готувати масові заворушення. У цілому ж, за словами Лукашенка, до країни хотіли перекинути з Росії близько 200 чоловік.

"Я дивлюся, примовкли і наші старші брати. Вже не кричать, що вони посилали цих хлопців у Стамбул. Ніякого Стамбула не було і бути не могло, як виявилося на перевірку. Ясно, що у цієї групи були інші цілі. Молодці, що з'ясували , що це перша група. Я так розумію, це тільки перша група з 180 або 200 чоловік, яка планувалася до перекидання в Білорусь. І до того ж, коли я це говорю (я прочитав доповідь), це точні дані сьогодні", — підкреслив президент.

У Кремлі ж намагаються відхреститися від спроби втрутитися у справи іншої країни. Поїздку своїх громадян до Білорусі там називають лише перевалочною на шляху до Туреччини.

"Усю логістику на території Білорусі забезпечувала білоруська компанія. З невідомих причин група не потрапила на свій рейс Мінськ-Стамбул і змушена була затриматися в Білорусі в очікуванні придбання нових авіаквитків білоруської компанією. Спроба представити подію як зовнішнє втручання у справи республіки викликає, щонайменше, здивування", — заявили в Міністерстві закордонних справ РФ.

Зараз кейс із затриманими бійцями триває. Мінськ схоже, бажаючи підняти ставки в переговорах з Москвою, вже веде переговори з Києвом про можливу передачу частини ув'язнених. Уже відомо, що як мінімум 14 чоловік з цієї групи воювали в складі незаконних бандформувань на Донбасі.

Країна готується до "майдану"?

Білорусь Лукашенко вибори акція

Фото Reuters

Незважаючи на широку підтримку білорусами опозиційного кандидата, говорити про поразку Лукашенко, схоже, не доводиться.

  • Весь державний апарат за 25 років правління повністю змінено відповідно під чинну владу. Тобто адміністративний ресурс у президента налаштований до межі, що допоможе йому в разі проблем "намалювати" собі потрібну кількість голосів.
  • Незважаючи на заяви Мінська про спробу дестабілізувати ситуацію в країні Росією, у Москві не зацікавлені скидати Лукашенко. У приході до влади "прозахідної" Тихановської плюсів Кремлю буде небагато. Та й не факт, що сам "Батька" захоче мирно віддавати владу в країні. Новий "майдан" же Москві також не вигідний.
  • Особливих альтернатив у діючої владі не так багато. Тихановська — випадковий кандидат, яка з'явилася на арені недавно і тільки через те, що в СІЗО посадили її чоловіка. Малоймовірно, що вона може перетягнути на себе голоси більшості білорусів.

"Я думаю, що навіть 2-й тур — у нас абсолютно нереальний сценарій. З досвіду минулих років і дивлячись на те, що відбувається зараз, владу на виборах віддавати ніхто не збирається: під приводом коронавірусу на ділянки пустять тільки від 3 до 5 спостерігачів.

Незалежних громадян масово не допустили до дільничних комісій, які рахують голоси. Після того, як об'єднаний штаб запропонував альтернативну систему підрахунку голосів, для якої потрібно сфотографувати і надіслати свій бюлетень, у кабінках для голосування зняли шторки, а по тв почали розповідати що фотозйомка "не передбачена законодавством", хоча вона і не заборонена", — пояснює Марина Скд.

Білорусь Лукашенко вибори акція

Фото Getty Images

Білоруський політолог Олександр Шпаковський вважає, що незважаючи на акції, а також красиву картинку в ЗМІ, місцева опозиція не досягла якихось значущих результатів. Ніхто з видних білоруських чиновників їх не підтримав, а за різними оцінками Лукашенко підтримує від 50 до 70% виборців.

"Основна маса супротивників Лукашенко — це люди, для яких характерна електоральна втома. Спілкуючись з цими людьми, за винятком емоцій, дуже складно зрозуміти, що їм необхідно. Часто звучать навіть схвальні оцінки Лукашенко з уточненням, мовляв йому потрібно все ж піти, а нам спробувати чогось новенького. Це трохи лякає, адже ми знаходимося в епоху переділу світу, а коронакриза показала, що потужні країни стали ще багатшими, а слабкі ще біднішими.

Тому дуже важливо, чи вдасться Білорусі зберегти керованість після 9 серпня чи ми скотимося в хаос. Адже інші кандидати пропонують проводити перевибори, а ця чехарда затягнеться на невизначений термін. У ситуації 2-ї хвилі коронавірусу Білорусь може виявитися розореною країною, де 100-120 млрд держактивів. Не здивуюся, якщо відразу ж прийдуть іноземні фонди, інвестори для їх скупки. У разі позитивного сценарію — владі вдасться купірувати ризики і стабілізувати ситуацію", — заявив він у рамках платформи "Kyivstratpro".

Лукашенко

Фото Reuters

Саме тому після 9 серпня Лукашенко збереже свою владу. Росія, Європейський Союз та інші країни з великою часткою ймовірності вибори визнають законними. Правда, не виключено, що місцева опозиція спробує організувати акції протесту, але поки немає передумов вважати їх потенційно успішними.

9152

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: