Вибух у Бейруті: понад 2750 поранених, кількість загиблих зростає

 

Внаслідок вибуху, який прогримів у столиці Лівану Бейруті у вівторок, 4 серпня, отримали поранення понад 2750 людей і не менше 73 загинули.

Такі дані щодо жертв назвав міністр охорони здоров’я Лівану Хамад Хасан близько півночі за київським часом (приблизно через шість годин після надзвичайної події), повідомляє CNN.

Раніше повідомлялося про близько сотні поранених і щонайменше десятьох загиблих. Проте нинішнє число далеко не остаточне – рятувальники продовжують розбирати завали, тож кількість загиблих може суттєво зрости.

За деякими даними, поранених почали доправляти до лікарень за межами Бейрута, оскільки медичні заклади міста вже переповнені.

Міністерство охорони здоров’я країни закликало медиків надавати постраждалим допомогу на добровільних засадах навіть поза межами медзакладів – усюди, куди вони зможуть дістатися.

Миротворча місія ООН у Лівані повідомила, що серед миротворців також є поранені, деякі – серйозно. Судно з миротворцями перебувало в порту Бейрута, коли стався вибух.

За даними Міністерства закордонних справ України, станом на 23:00 за київським часом українське посольство в Лівані не мало даних щодо загиблих чи постраждалих унаслідок вибухів у Бейруті громадян України.

Фото: Getty Images

Як писала “Новинарня“, потужний вибух у портовому районі Бейрута прогримів у другій половині дня 4 серпня.

З відеокадрів, відзнятих очевидцями події, видно спершу дим нібито від пожежі, потім лунає один вибух, а через кілька секунд потому – ще один, набагато потужніший.

Вибухи були настільки потужними, що їх відчули навіть на Кіпрі (приблизно за 200 кілометрів від Бейрута).

Фото: Getty Images

Як зазначають сейсмологи, коливання внаслідок вибуху дорівнювали землетрусу магнітудою 3,3 бала.

Точна причина інциденту наразі невідома, але висловлюються припущення, що це могло статися на портовому складі з вибуховими матеріалами.

“Схоже, що там був склад із матеріалами, конфіскованими багато років тому, і вони були дуже вибуховими”, – сказав журналістам керівник служби безпеки Лівану Аббас Ібрагім.

Президент країни Мішель Аун терміново скликав Вищу раду оборони країни.

Прем’єр-міністр Лівану Хасан Діаб оголосив середу, 5 серпня, днем національної жалоби. Він також звернувся до інших країн з проханням про допомогу.

Багато лідерів світових держав висловили Лівану співчуття з приводу трагедії, серед них і президент України Володимир Зеленський.

Фото: AFP

Як зазначає BBC, вибух пролунав “напередодні” вироку в судовому процесі за вбивство експрем’єра Лівану Рафіка Харірі у 2005 році.

Усі четверо підозрюваних є членами підтримуваної Іраном групи “Хезболла”, яка постійно заперечувала будь-яку роль у смерті Харірі. Їх судять заочно, і вирок мають оголосити у п’ятницю.

Ліван зараз перебуває в ситуації тяжкої економічної кризи, і руйнування внаслідок вибуху можуть погіршити ситуацію в країні.

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна