У динозавра вперше виявили ракову пухлину. Це не просто цікаво — вчені поглибили знання про рак у людей

Олег Павлюк, фото
Олег Павлюк

Група канадських дослідників із Університету імені Макмастера й Королівського музею Онтаріо вперше виявила в динозавра злоякісну ракову пухлину — остеосаркому. Про це вони написали у науковому виданні The Lancet Oncology.

Увагу дослідників привернула незвична мала стегнова кістка центрозавра, вік якої складає 76-77 мільйонів років. Її знайшли ще в 1989 році й виставили в Королівському Тиррелівському музеї палеонтології. Особливість кістки в тому, що один із її кінців украй пошкоджений. Тривалий час дослідники вважали, що це сліди від фізичної травми динозавра.

У 2017 році на кістку звернули увагу троє вчених — Девід Еванс із Королівського музею Онтаріо та Марк Краутер і Сніжана Попович із Університету Макмастера — і вирішили дослідити її детальніше за допомогою різних методів. У хід пішли радіологія, палеопатологія та медичний аналіз.

Комп’ютерна томографія кістки й аналіз кістки на клітинному рівні за допомогою мікроскопа змогли підтвердити попередні здогадки вчених. Причиною пошкодження кістки була не фізична травма, а злоякісна ракова пухлина, що її вразила, — остеосаркома. Підтвердило це й порівняння з остеосаркомою в людини.

, фото

Royal Ontario Museum

«І вражає, і надихає той факт, що ті ж міждисциплінарні засоби, які ми використовуємо для діагностики й лікування остеосаркоми в пацієнтів, ми використали, аби вперше підтвердити рак у динозавра», — говорить Сепер Ехтіярі, дослідник Університету Макмастера й співавтор дослідження.

Він додає, що це відкриття показує спільність біологічних зв’язків усіх тварин і підтверджує теорію про те, що остеосаркома вражає кістки в місцях, де вони ростуть найбільше. Таким чином, підтвердження раку в динозавра покращило розуміння його розвитку і в людей.

Остеосаркома — це рак кісток, який найчастіше виникає в людей віком від 10 до 25 років. У людей, вражених цим раком, кістка починає розростатися або деформуватися. Після цього рак поширюється на інші органи, передусім легені.

Причини виникнення остеосаркоми остаточно не встановлені: вважається, що їй можуть сприяти травма та іонізуюче випромінювання. Крім того, частіше рак кісток виявляють у високорослих дітей і юнаків.

читайте також
Остання вечеря травоїдного динозавра лежала в його шлунку протягом 110 мільйонів років — і чудово збереглася Південь Аргентини ховав рештки гігантського мегараптора, поки його не знайшли вчені з Буенос-Айреса


Поділитися: