Перш ніж прочитати матеріал, розгляньте можливість підтримати нас. «Хмарочос» пише про розвиток міст 9 років та 275 днів. За цей час ми опублікували 23482 новин та статей. Весь контент – в безкоштовному доступі. На нас не впливає жоден олігарх чи великий бізнес, ми працюємо для наших читачів й читачок. Ваш внесок дозволить продовжити працювати нашій редакції. Долучіться до спільноти з сотень осіб, які вже підтримують «Хмарочос».
| Хто ми такі?

Читайте нас в Telegram, Twitter, Instagram, Viber та Google Новинах

У сквері №3, що на Контрактовій площі, декілька тижнів триватиме виставка «Подорож невідомим Кримом» від  ГО «Егрідал», яку підтримав Український інститут національної пам’яті.

Експозиція містить 20 банерів, візуально розділених на дві частини: одна містить біографії відомого кримськотатарського письменника, поета чи державного діяча, а інша — історії населеного пункту, пов’язаного з ним.

Серед особистостей представлені історії, зокрема, організаторів першого Курултаю Номана Челебіджіхана та Джафера Сейдамета, просвітника Ісмаїла Гаспринського, письменників Усеїна Шаміля Тохтаргази, Бекіра Чобан-заде та інших діячів кримськотатарської культури.

Також розказані історії добре відомих населених пунктів Криму: середньовічна Кафа, яку ми знаємо як Феодосію; місто Гьозлев, більш відоме як Євпаторія; історичні Карасубазар, Бахчисарай, Кизилташ, Авджикой, Коккоз та Гурзуф.

Декілька банерів присвятили традиціям кримськотатарського народу: побуту, одягу, народним ремеслам, родовому знаку ханів Гереїв — тамзі, яка зображена на кримськотатарському прапорі.

У відкритті виставки п’ятого серпня взяли участь голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров та очільник Українського інституту національної пам`яті Антон Дробович.

«Розмістивши стенди виставки “Подорож невідомим Кримом” на Контрактовій площі Києва, ми хотіли, щоб цей наш перший проєкт, присвячений кримськотатарській культурі, став доступний якомога більшій кількості людей. Тому ми відкриваємо його в одному з культурних центрів Києва на жвавій вулиці, де завжди багато людей. Поруч Києво-Могилянська академія, театри», — розповів Укрінформу Антон Дробович.

ГО «Егрідал», яку підтримав Інститут, створена 15 березня 2019 року. Її учасники займаються правовим, культурним та соціальним захистом кримськотатарського та інших народів Криму.

Коментарі:

Вам доступний лише перегляд коментарів. Зареєструйтесь або увійдіть, щоб мати можливість додавати свої думки.

*Ці коментарі модеруються відповідно до наших правил ком’юніті

Newsletter button
Donate button
Podcast button
Send article button