“Дико, що тиша”: Зеленський відвідав позиції військових в районі ООС. ФОТО

 

Під час робочої поїздки до Донецької та Луганської областей Президент України Володимир Зеленський відвідав низку позицій українських військових на передовій у районі проведення Операції об’єднаних сил.

Глава держави перевірив, як дотримується режим повного та всеосяжного припинення вогню, що почав діяти 27 липня, передає пресцентр офісу президента.

Зазначається, що українські військові розповіли Зеленському, що наразі ситуація на їхніх ділянках лінії фронту спокійна.

Фото: пресцентр ОПУ

“Для нас зараз це дико, що тиша відбувається. Ми всі тут люди мотивовані, які хочуть звільнити свою країну як політичним шляхом… А якщо не вийде політичним, то військовим. Ми назад відступати не будемо. Ми на передовій, а ви вже на політичному фронті”, – цитує сержанта Миколу пресслужба Банкової.

Водночас бійці підтримують бойовий дух та проводять тренування, щоб не втрачати навичок.

“Моє першочергове завдання – виконання бойового завдання і збереження життя особового складу. Хотілося б, щоб реально це все пошвидше закінчилося, щоб мої бійці змогли повернутися додому й знали, що перемога буде за нами”, – зазначив один з українських воїнів на передовій.

Фото: пресцентр ОПУ

Президент нагадав, що раніше була низка спроб домовитися про припинення вогню. Але жодного разу досягти результату не вдавалося. Тому потрібно не повторювати помилок минулого, щоб отримати мирне майбутнє.

“Глава держави наголосив, що міжнародне право дає українським військовим усі можливості захищатися та завдавати ударів у відповідь. Тому сьогодні ЗСУ можуть відповідати, але намагаються не піддаватися на регулярні провокації”, – йдеться в повідомленні ОП.

Також зазначається, що Зеленський на передовій поспілкувався з командиром 503-го окремого батальйону морської піхоти підполковником Вадимом Сухаревським.

Він розповів про досвід участі у війні на її початку, зокрема про бої за Слов’янськ. Він наголосив, що тоді, навесні 2014-го, був реальний шанс не допустити захоплення міста.

Керівник ОП України Андрій Єрмак також був на позиціях. Він, кажуть у пресслужбі, “наголосив на активізації з українського боку у просуванні до миру”.

Фото: пресцентр ОПУ

“Для нас дуже важливо продовжувати діалог. І зустріч у Нормандському форматі повинна стати зустріччю, яка (його. – Ред.) продовжить, і ми очікуємо, що на ній буде досягнута дійсно конкретна домовленість про наступні кроки”, – заявив він.

Зі слів Єрмака, президент прибув перевірити ситуацію на передових позиціях українських військових та дух армії.

“Ми приїхали передивитися, як і що відбувається, почути наших воїнів, як вони до цього ставляться, почути наших громадян. Можу сказати, що в усіх дуже піднесений настрій, всі підтримують цей режим тиші”, – сказав він.

Єрмак додав, що наразі українська влада “сформувала дуже потужну команду, й це сприятиме мирному врегулюванню на Донбасі”.

“Сьогодні Україна домінує в Мінському форматі, Україна домінує в Нормандському форматі. Ми створили конструкцію, яка дає можливість усьому світу побачити, що Україна робить усе необхідне, і, безумовно, це приведе до результату, а якщо ні – всі побачать, хто не хоче миру”, – підсумував Андрій Єрмак.

Читайте також:
Зеленський на Донеччині: Хочемо витримати режим тиші, але гарантувати нічого не можемо

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна