Підтримати

Всі права захищені:

© Громадське Телебачення, 2013-2022.

«Вона котлети смажила, ними ще пахне. Як вести з нею дебати?» — Лукашенко про свою опонентку Тіхановську

Чинний президент Білорусі Олександр Лукашенко вважає, що опозицію на виборах спонсорує Москва, а вести дебати з його головною опоненткою Світланою Тіхановською не потрібно, бо «з нею немає про що говорити».

Про це Лукашенко сказав в інтерв’ю Дмитру Гордону 6 серпня.

Так, чинний презент вважає, що Тіхановську використовують, на його думку, фінансовані Росією Валерій Цепкало та Віктор Бабарико, яких не зареєстрували на вибори. Зазначимо, останній перебуває у СІЗО, проти нього  порушили кримінальну справу, а перший виїхав з країни через переслідування.

«Я ж розумію, що Світала, як ви правильно сказали, її запхали та розгорнули як стяг. Вона, може, хорошу котлету приготувала, може, дітей погодувала і так далі. Ще запах цієї котлети приємний є. А тут дебати треба вести ... Як вести з ними дебати, про що говорити?», — каже Лукашенко.

На його думку, його опонентів фінансує російський «Газпром», але Росія досі не знає, чи «будуть інші кандидати поступливішими і кращими, ніж Лукашенко».

У багатотисячні мітинги Тіхановської Лукашенко не вірить. Каже, що їх «намалювали», а люди на них приходять, бо «може який артист відомий заспіває».

«Ви були на її мітингу? Ні разу. А всі кажуть багатотисячні-багатотисячні. Ви зараз можете зробити таку картинку. Я з операторською справою добре знайомий, я в університеті був завідувачем студентської лабораторії. Я розумію як роблять картинки», — вважає президент.

«А по-друге, так, люди приходять. Слухайте, три жінки (йдеться про саму Світлану Тіхановську, а також Вероніку Цепкало (дружину та представницю Цепкала), та Марію Колеснікову (представницю Бабарика), — ред.). А чого вони хочуть? А що за триголовий змій? У нас це дивина. Такого ніколи не було. Люди ідуть, а там ще може якийсь артист відомий приїде заспіває», — розповів Лукашенко.

Що відбувається з виборами в Білорусі?

Вибори президента в Білорусі заплановані на 9 серпня. Тіхановська — єдина з головних конкурентів чинного президента Олександра Лукашенка, яку зареєстрували на вибори. Не зареєстрували  Валерія Цепкала  та Віктора Бабарика. Останній взагалі перебуває в СІЗО, проти нього  порушили кримінальну справу.

Головні опозиційні кандидати  об’єдналися і підтримали Тіхановську. Загалом, попри численні арешти, реєстрація Тіхановської є подією для білоруської політики, бо чи не вперше Лукашенко матиме на виборах реального конкурента. Утім Лукашенко повністю контролює владу в країні і має великі інструменти для впливу на виборчий процес, тому ніщо не заважатиме йому сфальсифікувати результати президентських виборів.

Хто така Світлана Тіхановська?

Світлана Тихановська є дружиною ютуб-блогера Сергія Тихановського, автора і ведучого популярного блогу «Країна для життя» з 238 тисячами передплатників (до його затримання було 80 тисяч) і 30 млн переглядів (що дуже багато для 10-мільйонної Білорусі).

Його іноді порівнюють з російським блогером Олексієм Навальним за різкість висловлювань. Символом його кампанії став капець і вусатий тарган, якого цим капцем треба прогнати. Йти в президенти планував він. Задовго до початку виборчої кампанії Тихановський їздив країною і спілкувався з людьми в прямому ефірі.

Під час однієї з таких поїздок його затримали й посадили на добу. ЦВК відмовилася приймати заяву про реєстрацію ініціативної групи, і тоді її від свого імені подала дружина блогера Світлана Тихановська. До складу групи увійшли 252 людини. Вони заявляють, що зібрали необхідні 100 тисяч підписів.