Шанси на повернення Криму, "підкинутий" коронавірус та "хороший" Зеленський: Лукашенко дав інтерв'ю Гордону

Шанси на повернення Криму, "підкинутий" коронавірус та "хороший" Зеленський: Лукашенко дав інтерв'ю Гордону

Фото: Associated Press

Лукашенко відмовився називати Росію "загарбником" або "агресором".

Президент Білорусі Олександр Лукашенко напередодні виборів президента у країні дав велике інтерв'ю українському журналісту Дмитру Гордону. Впродовж двох годин він відповідав на різні запитання, зокрема й стосовно України. 

Інтерв'ю з'явилося 6 серпня на YouTube-каналі Гордона. 

Про Крим

На думку білоруського президента, "за його життя" Україна не зможе повернути анексований Росією Крим. А ось з Донбасом, вважає Лукашенко, "все простіше". "Донбас - п'яте колесо у возі, Росії абсолютно не потрібний. Мені просто шкода тих людей, які сьогодні страждають на Донбасі. Не дуже-то він, напевно, потрібен і Україні, виходячи з того, як розгортаються події", - додав Лукашенко. 

За його словами, завершити війну на Донбасі було можливо у часи президентства Петра Порошенко, але він не скористався шансом. "Недипломатично - звиваючись під столом, за столом, як завгодно - можна було викрутитися і стабілізувати ситуацію... А він пішов лоб-в-лоб, підштовхуваний окремими діячами Заходу ", - сказав Лукашенко. 

Про Зеленського

В інтерв'ю Гордону Лукашенко припустив, що Володимир Зеленський теоретично може ухвалити рішення про відставку через свій характер, однак навряд чи це зробить. Та в цілому білоруський президент тепло про нього відгукується.

"Володя - хороший...Мені його шкода…Не мені вам пояснювати, що йому дісталося в Україні. Він - не дурна людина, хоча, і з іншої сфери. Але всі ми звідкись приходили. Але повірте мені, як досвідченому президенту, президентами не стають, президентами народжуються. Якщо ти від природи не маєш цієї закваски, то ти і не будеш президентом… Зеленський - людина приземлена", - сказав Лукашенко, додавши, що Україні потрібен результат, але його немає і, можливо, не буде. 

Про коронавірус

Білоруський президент прокоментував також своє захворювання коронавірусом, яке він переніс "на ногах". Лукашенко заявив, що хворобу йому "підкинули" і розслідування його зараження вже почали. 

"Питання не в тому, що я заразився. Знаєте, вперше вам скажу, ми схиляємося до того, що все-таки мені його підкинули. І я зараз починаю шукати той момент, де це сталося. Не стану говорити, щоб не образити людей", - розповів він. 

Лікарі виявили в нього COVID-19 після того, як захворіли члени родини президента. Втім, за кілька днів Лукашенко мав виступати перед білоруським народом, тож лікарі "за чотири дні його зібрали, і він стояв вже за трибуною". 

Про Росію і Путіна

На запитання Гордона, чи розуміє він, що Росія  є загарбником і агресором по відношенню до України він відповів: "Ситуація погана. Напевно, ви маєте право так висловлюватися. Я ніколи не говорю і не скажу" загарбник "або" агресор ". За його словами, обидва народи - українский і російський є рідними для білорусів. 

"Ми втрьох рідні. Нікому ми ніде не потрібні. Ми не повинні були до цієї бійки прийти... Постійно, коли ми з Путіним піднімаємо це питання, тільки в цьому ключі йде розмова. Негайно треба закінчувати цю метушню. Навіть в Росії це основний тренд ", - запевнив Лукашенко.

Лукашенко обережно висловлювався щодо президента РФ Володимира Путіна. Однак припустив, що російський лідер піде зі своєї посади до 2036 року, раніше закінчення свого президентського терміну

"Ні, це ви придумали, вигадали. Ніколи Путін не буде президентом до 2036 року", - сказав він. Водночас він вважає, що Путін приведе до влади людину, яка продовжуватиме його курс. 

Повʼязані теми:

Стаття з добірки новин:
Зеленський Володимир Олександрович
Наступна публікація